FIFA ignorirala ucjene europskih velikana i izglasala Bobanov prijedlog

Vrijeme:1 min, 31 sec

FIFA je predvođena predsjednikom Giannijem Infantinom i njegovim savjetnikom Zvonimirom Bobanom donijela dvije ideje kako reprezentativni i klupski nogomet učiniti zanimljivijim, piše Index.hr.

Prva ideja bila je globalna Liga nacija, natjecanje po uzoru na UEFA-inu Ligu nacija. Međutim, od toga se moralo odustati jer je reprezentativni kalendar prenatrpan.

Druga ideja je promjena formata Svjetskog klupskog prvenstva, ali su Infantino i Boban i tu doživjeli razočarenje. Planirali su da na Svjetskom klupskom prvenstvu nastupe čak 24 najbolje momčadi, ali su dobili odbijenicu od Europske nogometne organizacije (ECA).

Čak 15 velikana poput Uniteda, Barcelone i Ajaxa poručilo je u pismu FIFA-i da se protive promjeni Svjetskog klupskog prvenstva i da nijedan član ECA-e neće na njemu sudjelovati.

Ipak, zahtjev klubova je odbijen, FIFA je ostala pri svome, ignorirala je ucjene europskih velikana i na svjetskom klupskom prvenstvu od 2021. igrat će 24 kluba.

Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin je bio jedini koji je glasao protiv proširenja SP-a za klubove, dok je ostalih pet konfederacija FIFA-e glasalo za ovaj prijedlog.

Prvo izdanje novog natjecanja bit će održano u srpnju 2021. godine, a sudjelovat će prvaci Lige prvaka i Europa lige u posljednje četiri sezone (osam momčadi, među kojima su tamo već Real Madrid i Atletico kao pobjednici Lige prvaka i Europa lige prošle godine). Južna Amerika bi osigurala šest momčadi, dok bi Afrika, Azija i CONCACAF imali po tri, a Oceanija jednog predstavnika.

Ako je ista momčad prvak više puta tijekom četiri godine svakog perioda, zamijenit će je sljedeći u rangiranju svake kontinentalne konfederacije. Igralo bi se u formatu od osam grupa od tri momčadi u kojima će osam pobjednika ići u četvrtfinale.

Ostaje jedino pitanje kakvog smisla ima to natjecanje ako će se najbolji europski klubovi držati obećanja da ga neće igrati…

 

hms.ba/ http://hms.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)