VLAISAVLJEVIĆ: Kada se iz Sarajeva šalju poruke, šalju se iz jednonacionalne sredine

Vrijeme:4 min, 28 sec

Hrvatsko pitanje zapravo je pitanje Bosne i Hercegovine, a zanemariti to pitanje značilo bi zanemariti budućnost ove zemlje, kazala je direktorica sarajevskog Centra za kulturu dijaloga dr. Sanja Vlaisavljević, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis. Komentirajući pokušaje diskreditacije konferencije “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu koji dolaze iz sarajevskih medija Vlaisavljević je mišljenja da, kada se iz Sarajeva drugamo šalju bilo kakve poruke, treba imati na umu da se radi o jednonacionalnoj sredini.

Jednakopravnost ključna

Već treću godinu zaredom na istom se mjestu održava konferencija koja se, prije svega, bavi hrvatskim pitanjem i položajem Hrvata u BiH, piše HMS

“Bilo bi pomalo drsko reći da se Konferencija bavi isključivo položajem Hrvata u BiH zato što je pitanje Hrvata zapravo pitanje Bosne i Hercegovine i opstojnosti te iste BiH kao države. Zanemariti to pitaje značilo bi zanemariti budućnost ove zemlje, a to ni jednom dobronamjernom čovjeku nije na pameti.”, rekla je Vlaisavljević.

Dr. Vlaisavljević mišljenja je da interdisciplinarni pristup koji konferencija “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu gaji može iznjedriti rješenja za opstanak i jednakopravnost sviju u BiH

“Cilj ove konferencije, na kojoj sudjeluju filozofi, sociolozi, politolozi, političari i javni djelatnici, je kroz jedan interdisciplinaran pristup rasvijetliti sve one prepreke koje se nalaze na putu ostvarivanja jednakopravnosti svih naroda u BiH. Cilj je i definiranje nekog ustrojstva koje bi moglo doprinijeti opstanku zemlje u kojoj će živjeti tri jednakopravna naroda. Stalno treba inzistirati na ovoj riječi jednakopravnost”, pojašnjava Vlaisavljević za HMS.

Hrvatska pozvana  govoriti o BiH

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković na konferenciji u Neumu održao je uvodno predavanje kao uvod u ostale panele. Sumirao je sve ono što trajno povezuje dvije susjedne države te istaknuo potrebu angažmana RH na postizanju jednakopravnosti Hrvata koji su u podređenom položaju u BiH.

Upitana da prokomentira govor predsjednika Vlade RH naša sugovornica ističe da je on   prijateljski i dobronamjeran te da ni malo ne čudi činjenica da će Plenkovićem istup  u Sarajevu biti okarakteriziran kao uplitanje Hrvatske u unutarnje stvari BiH.

“Velika je čast za ovaj skup u Bosni i Hercegovini da predsjednik jedne vlade nazoči i održi onako nadahnut govor koji odiše duhom prijateljstva, suradnje i uvažavanja. Bilo bi mi drago da takvih govora u BiH ima puno više. Nismo trebali ni sumnjati da će njegov dolazak na ovu znanstvenu konferenciju, naglašavam znanstvenu u Sarajevu biti okarakteriziran kao uplitanje Hrvatske u unutarnje stvari BiH, na koje ta država nema pravo što je nonsens samo po sebi”, rekla je Vlaisavljević te dodala:

-Svaki glas koji se odnosi na BiH i ustrojstvo ove zemlje, onaj koji će pronaći najbolje rješenje za njen opstanak potreban je ovoj Konferenciji, ali i Bosni i Hercegovini. Voljela bih da gospodina Plenkovića, kao i druge lidere iz susjednih zemalja više susrećemo u Sarajevu. Sarajevo mora biti centar koji će pokazati dobrodošlicu liderima iz susjednih zemalja koji se obraćaju na dobronamjeran način. To je lako provjerljivo preko snage argumenata, retorike i poruka koje oni šalju, apostrofira dr. Vlaisavljević.

Sarajevo jednonacionalni grad

Direktorica Centra za kulturi dijaloga iz Sarajeva za HMS je komentirala principe djelovanja sarajevskih medija koji  na stvari gledaju jednodimenzionalno i egocentrično stigmatizirajući drugačije.

Kada se govori o medijima koji prate ili ne poprate, odnosno stigmatiziraju ovaj skup nismo naišli na ništa novo, mišljenja je Vlaisavljević.

“Stigmatizacija ovoga ili sličnih skupova postala je uobičajena pojava koja dolazi iz Sarajeva. Nažalost, Sarajevo ima jedan problem sam sa sobom. Ne bih toliko rekla da ima problema s drugim dijelovima BiH koliko ih ima sa samim sobom. To se ogleda u pogledu na sebe kao podneblju koje je puno veće od svih drugih dijelova BiH. Misao, izraz ili medijski natpis koji dolazi iz Sarajeva za onoga koji ga producira čini se puno većim nego što to jeste. Sarajevo ne može biti egocentričan grad i egocentrično podneblje. To je mjesto s kojega se šalju poruke u kojima oni koji ih šalju vjeruju da su jedino oni u pravu i da jedino oni svima drugima mogu kazati kako stvari stoje”, rekla je Vlaisavljević

Vlaisavljević naglašava da je Sarajevo jednonacionalni grad bez obzira na to što to neki žele prikazati drugačijim te da je priča o multietničnom Sarajevu davna prošlost.

-Ako je Sarajevo jednonacionalni grad, a nećemo se zavaravati tvrdeći suprotno jer su priče o multietničnosti neka davna prošlost. Sarajevo je potpuno jednonacionalni grad. To stalno treba imati u vidu i s te polazišne točke treba govoriti o svemu što se u njemu događa. Kada se poruke iz Sarajeva šalju drugdje također treba imati na umu da se šalju iz jednonacionalne sredine, rekla Vlaisavljević, koja je i sama nebrojeno puta bila izložena prijetnjama, govoru mržnje i stigmatizaciji što je generirano pisanjem pojedinih sarajevskih medija.

‘Želim vjerovati u slučajnost’

Komentirajući navodna uplitanja obavještajnih agencija iz RH u naoružavanja pripadnika selefijskog pokreta u BiH naša sugovornica kaže da su ti navodi smiješni te da želi vjerovati u slučajnost i pogrešku.

“Priče o hrvatskim obavještajcima koji naoružavaju vehabije postale su same po sebi smiješne. Upravo u trenutku kada se održava najveća znanstvena konferencija u BiH mi iz sarajevskih medija dobivamo informacije o jednom takvom poduhvatu. Želim vjerovati da je to slučajnost i pogreška i da je to naprosto nespretan splet okolnosti, a ne nikako zluradosti koja dolazi iz tog grada odnosno iz tog kantona odnosno županije. To nikako ne bi bilo dobro ni za Kanton Sarajevo, a ni za samu BiH”, rekla je Vlaisavljević.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)