MATO ARLOVIĆ: Ovakav ustav je kočnica za pravno uređenje BiH

Vrijeme:1 min, 59 sec

“Ustav Bosne i Hercegovine ovakav kakav je nije dostatno kompatibilan s pravnom stečevinom Europske unije i on postaje kočnica za pravno uređenje BiH koja bi bila kompatibilna pravnom poretku Europske unije”, rekao je danas hrvatski ustavni sudac Mato Arlović na skupu u Neumu, u sklopu izlaganja na temu “Kako preći iz dejtonske u briselsku fazu, tj. od postkonfliktne stabilizacije do punopravnog članstva u EU”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Arlović je pojasnio kako je Ustav BiH svojevrsni “društveni dogovor tri naroda”, te da su pisci ustavnog teksta pošli od pristupa po kojem se smatra da je konstitutivnost triju naroda u BiH naslijeđeni fakt, koji ne treba ponovno konstitucionalizirati po samom ustavu.

“Polazeći od činjenice da su oni konstitutivni, onda se u ustavu zapravo primjenjuje načelo etničkog ili nacionalnog identiteta tri konstitutivna naroda s jedne strane, i s druge strane se pokušava njega kroz ustavni tekst operacionalizirati”, dodao je.

Lasić: “Potrebno se svađati, a mi smo prestali razgovarati”

Politolog prof. dr. sc. Mile Lasić je izrazio skepticizam prema učinkovitosti trenutnog rada političara u BiH.

“Teško je očekivati nešto više bez novog miješanja karata, bez nove međunarodne konferencije, do koje nažalost može doći samo poslije nove kataklizme, a tome se ne možete nadati. Dakle, situacija je zapravo očajna”, rekao je, te napomenuo važnost političkog dijaloga.

“Dok vama političarima oboružanim izbornim voljama ne stignu na stol prijedlozi, potrebno je niz predustavnih konventa na kojima ćemo se svađati. A mi smo nažalost prestali, prije 5-6 godina uopće razgovarati, i zato smo tu gdje jesmo”, dodao je Lasić.

Miljko: Jedini pravi put je vraćanje principima vladavine prava

Uz Arlovića i Lasića, u sklopu istog panela izlagao je stručnjak za ustavno pravo i prof. dr Zvonko Miljko. Miljko se osvrnuo na pitanje kolektivne i individualne odgovornosti:

“Nema kolektivne odgovornosti, mada mi danas imamo osjećaj da se cijelim narodima stavlja kolektivna krivnja i lijepi etiketa. Kada se otvorena neka pitanja, ta etiketa se s čela lijepi na usta” rekao je, te dodao kako vjeruje da je jedini pravi put vraćanje principima vladavine prava.

“Europa koja počiva na miru, poziva se na ideale vladavine prava, pravne države, ljudskog dostojanstva i jednakosti. To su osnovne ustavne vrjednote, ali to su i ideali. Nekad ćemo ih manje više ostvariti, ali ako njima težimo bar ćemo znati da nam se ruke neće valjati u blatu”, kazao je prof. Miljko.

 

G.Š/hrs.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori