HMS DONOSI Evo što sadrži 8 zaključaka s konferencije “Europski ustav za BiH”

Vrijeme:3 min, 24 sec

U Neumu je zatvorena znanstvena konferencija „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“ koja je kroz dva dana okupila ustavne pravnike, sociologe, politologe filozofe, političare te javne djelatnike različitog formata. Nakon tri panela te 44 prijavljena znanstvena rada usvojeni su radni zaključci koje Hrvatski Medijski Servis objavljuje u cijelosti.

U zaključcima se poziva na punu provedbu mirovnih sporazuma usklađivanje entitetskih ustava s Ustavom BiH.

Nakon neprovedenih odluka domaćih i međunarodnih sudova nameće se potreba za izmjenom Ustava BiH što pretpostavlja spremnost svih relevantnih političkih sudionika na dugotrajan dijalog temeljen na uzajamnom poštovanju.

U tome je smislu zajednička obveza svih odgovornih struktura poticati ambijent pogodan na dijalog koji će rezultirati izmjenama Ustava na sljedećim načelima koje je javnosti prezentirao prof.dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru:

1. Zaštita jednakosti, odnosno konstitutivnosti svih konstitutivnih naroda i jačanje konstitucionalizma; eliminacija svih oblika nejednakosti i uspostava jednakosti svih žitelja; zaštita manjina, usklađivanje Ustava BiH s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima s ciljem zaštite ljudskih prava prema presudama Europskog suda za ljudska prava; stvaranje pretpostavki za nesmetanu provedbu Acquisa; provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

2. Na svim razinama vlasti u BiH potrebno je sustavno i posvećeno raditi na pomirenju i unaprjeđenju unutarnjih većinsko-manjinskih odnosa i smanjenju tenzija, a u duhu europske tradicije upravljanja razlikama i jačanja građanske kulture zasnovane na vrijednostima interkulturalizma koje promovira suradnju, uključivost, toleranciju, otvorenost i zaštitu temeljnih sloboda.

3. Pravni sustav BiH potrebno je prilagoditi pravnoj stečevini EU, a posebno Europskoj povelji o temeljnim pravima i slobodama koja je posvećena zaštiti individualnih i kolektivnih prava te zajedničkih europskih vrijednosti. Administrativno-politička organizacija Bosne i Hercegovine te njezin sustav javne uprave moraju biti usklađeni sa standardima Europske uninije kako bi funkcionalno mogli odražavati potrebe bh. društva i svih njegovih struktura te afirmirati europske vrijednosti.

4. Osobito je važno načelo solidarnosti koje svoj najpoznatiji izraz nalazi u prepoznatljivoj europskoj kulturi zaštite prava manjinskih zajednica kroz kompenzaciju svih njihovih realnih slabosti koje ugrožavanju njihovu društveno-političku poziciju. U višenacionalnim državama ta je obveza posebno naglašena i mora biti rezultat europskih, državnih i lokalnih institucija.

5. Značajno uporište za zaštitu ustavnog poretka BiH temeljenog na konstitutivnosti pruža i Sporazum o Europskoj uniji iz 1992. godine koji ističe vrijednosti i dostojanstvo naroda, slobode, demokracije, a osobito reprezentativne, zastupničke demokracije što je propisano člankom 10 sporazuma, a podrazumijeva supsidijarnost, poštivanje ljudskih, sloboda i vladavina prava, promociju održivog i uravnoteženog razvoja te osiguranje temeljnih prava i sloboda. Provedba tih načela je nužna kako bi svi konstitutivni narodi, građani kao pojedinci te manjine mogli uživati u blagodatima procesa europskih integracija te aktivno sudjelovati u realizaciji tog strateškog vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine.

Za ostvarenje tog cilja BiH mora izgraditi administraciju koja će istodobno biti na usluzi svim njenim građanima i štititi Ustavom zajamčenu jednakopravnost kao preduvjet da bi BiH mogla zaživjeti kao zajednica naroda. Ujedno, cilj koji je sadržan i u viziji razvoja Europske unije kao epohalnog društveno-političkog projekta.

6. Načelo konstitutivnosti je ustavno načelo nadređeno svim drugim ustavnim načelima uključujući organizacijska; entiteti i kantoni odnosno županije, te svim drugim ustavima i zakonima na svim razinama vlasti kako je ustvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH U 5- 5/98. Konstitutivnost naroda je izraz povijesne i društveno-političke tradicije BiH koja utjelovljuje neotuđivu jednakopravnost i državotvorni status triju konstitutivnih naroda kao neporecivu povijesnu, društvenopolitičku i povijesnu činjenicu.

7. Izmjene Izbornog zakona BiH moraju omogućiti jednak tretman svim građanima koja su u funkciji građanske političke reprezentacije, a konstitutivnim narodima punu reprezentativnost u tijelima koja su u funkciji kolektivnog predstavljanja kao što su Predsjedništvo BiH, domovi naroda i Vijeće naroda te u svim tijelima i na svim razinama koja sudjeluju u njihovom konstituiranju.

Provedba odluka Ustavnog suda BiH koje se tiču legitimnog predstavljanja nije isto što i provedba konstitutivnosti, ali je važan iskorak prema uspostavi stabilnog i pravednog društveno-političkog poretka koji može realizirati pretpostavke za ubrzavanje procesa pristupanja Bih Europskoj uniji.

8. Kako ovaj skup poprima obilježja tradicionalnosti organizatori će poduzeti aktivnosti kako bi se s rezultatima današnjeg skupa na odgovarajući način upoznao što širi krug domaće i međunarodne javnosti.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)