ANČIĆ: Model ‘jedan čovjek-jedan glas’ i dalje će ostati klapnja bošnjačkih nacionalista

Vrijeme:4 min, 16 sec

“Normalna država” s modelom jedan čovjek – jedan glas i dalje će ostati neostvarena klapnja bošnjačkih nacionalista čija je jedina svrha produciranje nacionalističkih potencijala kod Bošnjaka. Ipak, postojanje zamisli o postizanju racionalnog dogovora unutar BiH o izmjeni Ustava i Izbornog zakona su nerealni jer nitko od predstavnika bošnjačkih političkih elita neće pristati na kompromis zbog straha od gubitka vlastitog biračkog tijela, rekao je prof.dr.  Mladen Aničić sa Sveučilišta u Zadru na posljednjem panelu konferencije “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu, javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Tvrdnje prema kojima je Bosna i Hercegovina podijeljeno društvo i nedovršena država osnovne su odrednice izlaganja prof.  Ančića. Neuspjeh u konstituiranju Bosne i Hercegovine ogleda se u društvima koja, unatoč formalno jedinstvenom političkom okviru, funkcioniraju kao zasebni entiteti. Slaganje o ovoj tvrdnji, smatra Aničić, prisutno je kod sviju onih koji se bosanskohercegovačkom problematikom iole ozbiljnije bave.

Ančić navodi da su podjele u Bosni i Hercegovini rezultat ukupnoga povijesnog iskustva što se jasno zrcali po načinu na koji su oblikovane strane u posljednjem ratu.

Da bi se po pretpostavkama takvog unaprijed segmentiranog društva stvorila dovršena država podrazumijeva se sklapanje takvog političkog uređenja koje regulira prijepore nastale iz takvog stanja podijeljenosti.

„Samo sudjelovanjem domaćih aktera u podijeljenim društvima mogu biti uspostavljani održivi sustavi, a upravo se po tome BiH razlikuje od stanja u onim društvima koja imaju slične probleme“, kazao je Ančić.

On napominje da se pregovaranje o unutarnjem ustrojstvu BiH godinama unazad, čak i kada je ona bila sastavnicom nekih većih sustava, odvija pod patronatom međunarodnih čimbenika.

Istaknuo je da su i kroz povijest različiti akteri imali svoje favorite u BiH kao što ih i danas imaju. To je, mišljenja je Ančić, bilo posebno izraženo u posljednjem ratu, ali i u razdoblju poraća.

Bošnjaci američki favoriti

“Kada se Amerika uplela u rat za nasljeđe bivše Jugoslavije postalo je jasno da su njihovi favoriti Bošnjaci odnosno Muslimani. To je posebno postalo jasno kada su objavljeni dokumenti prema kojima je vidljivo da je tadašnji američki državni tajnik Warren Christofer imao posebno zanimanje za to kako Alija Izetbegović i bošnjačka strana doživljavaju pregovore u Daytonu, odnosno jesu li zadovoljni onime što im se otvara u tijeku pregovora”, rekao je prof. Ančić.

Zadarski profesor navodi da je Bošnjacima ponuđeno da imaju 30 posto vlasti u 100 posto BiH ili 100 posto vlasti na 30 posto teritorija BiH, a to se mijenjalo puzajućim promjenama od 2000. godine i to uvijek na korist većinskog bošnjačkog nacionalizma.

Jedan čovjek-jedan glas

Bošnjački nacionalisti često se skrivaju,  mišljenja je Ančić, pod krinkom uređenja BiH kao „normalne“ države da principu jedan čovjek jedan glas, a u tome ih svesrdno podupire američka administracija u BiH bez obzira tko u SAD-u obnaša predsjedničku funkciju.

Iz toga se može zaključiti da je to trajna politika State Departmenta koja je trajna i ne mijenja se ovisno o promjeni vladajuće strukture.

Aničić poima da je utjecaj Saudijske Arabije, jedne od najbližih američkih saveznika, zadnjih godina u BiH značajno porastao. Napominje i da su se tijekom posljednjeg rata, inače, nesložne zemlje islamskoj svijeta složile oko viđenja Bosne i Hercegovine i pružanju pomoći muslimanima u njoj.

Ančić  smatra da je očito da je američka administracija u ratovima u bivšoj Jugoslaviji podržavala nacionaliste u većinski muslimanskim državama, dakle, u BiH i na Kosovu. Tako se podrškom islamskim nacionalistima zatvara podrška širenju političkog islama na onim područjima gdje je zbog bivše komunističke vlasti niša za djelovanje islama bila izrazito skučena.

Ugledni povjesničar iz toga zaključuje da je američkoj administraciji BiH važna jedino kao dio islamskog svijeta i možebitnog problema s tim islamskim svijetom.

“Bošnjačka je politička elita savršeno dobro svjesna da će američku podršku imati sve dok postavljani ciljevi zadovoljavaju činjenicu da je riječ o nacionalizmu prikrivenom izjavama o jačanju države, a ne instaliranju političkog islama”, tvrdi Ančić.

Igra mačke i miša

Aničić smatra da bošnjački politički establishment uvijek računa na podršku međunarodnog faktora ako ikada bude riječi o promjenama političkog uređenja unutar BiH i ta pomoć uvijek dolazi u trenutku kada je njihova pregovaračka pozicija ugrožena racionalnim argumentima. Takva situacija, prema Ančićevom shvaćanju je igra mačke i miša u kojoj je Amerika mačka, a bošnjačka politička elita miš. Mačka pušta miša kako bi se igra nastavila i kako bi se održao nacionalistički naboj.

-Po tome postulatu se ponašaju i bošnjačke elite u BiH stvarajući tako nerealna očekivanja kod vlastitog biračkog tijela. U tome duhu treba promatrati i priču o možebitnom ukidanju Republike Srpske uz pomoć međunarodnog čimbenika. Na takva nerealna obećanja bošnjačko biračko tijelo hrli dati glas onome tko ih iznosi, obrazlaže Ančić.

“Normalna država” s modelom jedan čovjek jedan glas i dalje će ostati neostvarena klapnja bošnjačkih nacionalista čija je jedina svrha produciranje nacionalističkih potencijala kod Bošnjaka.

Ančić zaključuje da je postojanje zamisli o postizanju racionalnog dogovora oko izbornih pravila ili ustavnih promjena zapravo nepostojeća opcija jer nitko od bošnjačkih elita,  zbog straha od gubitka potpore birača, ne želi postići kompromis jer bi se tako urušio diskurs građen desetljećima. Dogovor je moguć jedino vraćanjem izvornom Daytonu; 30 posto vlasti u 100 posto BiH ili 100 posto vlasti u 30 posto BiH, a izgledi za to su vrlo mali.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)