OBLJETNICA SMRTI: Mato Lovrak – najstrastveniji dječji romanopisac

Vrijeme:1 min, 43 sec

Ljubitelji dječje književnosti zasigurno su čuli za velikoga hrvatskoga književnika Matu Lovraka, doajena dječačkih zavrzlama u bezbrojnim pričama razrađenih u mnoštvu mladenačkih filmova.

Mato Lovrak , hrvatski književnik rodio je se 8. ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu , selu pokraj Bjelovara u šesteročlanoj obitelji obrtnika Mate i majke Ane. Pučku školu završio je u rodnom selu. Nakon četiri razreda niže realne gimnazije upisao je se u Učiteljsku školu u Zagrebu i konačno ju je završio 1919. godine.

Nakon završetka škole radio je kao učitelj na mnogim mjestima a od 1934. do mirovine u Zagrebu. Mato Lovrak napisao je mnoštvo pripovijetki i romana dječjeg karaktera. Prvi je u hrvatskoj dječjoj književnosti uveo seoske dječake kao glavne protagoniste radnje. Metodom kulminacije radnje i simbioze unutarnje fabule razradio je mnoštvo likova i scena što je filmskoj industriji poslužilo za izvrsno razrađen scenarij.

Njegov roman ”Vlak u snijegu ” preveden je na mnoštvo jezika, između ostalog na njemački, makedonski, poljski i slovenski jezik. Lovrakovi romani su koncizni, jednostavno ispripovijedani i uspješno poniru u psihologiju samog djetinjstva. Mati Lovraku u čast svake godine u rodnom Velikom Grđevcu održavaju se Lovrakovi dani kulture u sklopu kojih se dodjeljuje Nagrada Mato Lovrak.

Uspomena na velikoga hrvatskog književnika niti danas ne blijedi, unatoč tome što je prošlo ukopno 45. godina od smrti pionira dječje književnosti. Naglašavajući moralni sukob između lošeg i dobrog u djetetu Lovrak postiže savršeni balans, cjelovitu psihološku karakterizaciju i unutarnji monolog.

Kritizirajući prevelike socijalne razlike među djecom, Mato Lovrak protivnik je konformizma i socijalne nepravde. Kao učitelj u mnogim školama mogao je u beskonačno mnogo primjera sažeti slojevit dječački svijet imaginacije i unutarnje borbe.

Najpoznatija Lovrakova djela su: Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice, Divlji dječak, Neprijatelj broj 1, Doka Bedaković ili sto tisuća na cesti, Anka Brazilijanka, Zeleni otok.

Mato Lovrak umro je na današnji dan 14. ožujka 1974. godine u Zagrebu. Pokopan je uz mnogobrojne počasti a njegova djela govore dovoljno za njega i svakim danom bude dječačku maštu uz koju smo svi vjerujem barem jednom u djetinjstvu odrasli i živjeli.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)