Nove optužbe iz Sarajeva: Hrvatski diplomati i obavještajci pokušali vrbovat pripadnike selefijskog pokreta iz BiH?

Vrijeme:2 min, 38 sec

Sarajevski magazin Žurnal objavio je da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske navodno pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje naoružanja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojske županije.

– Akciju je koordinirao hrvatski konzul u Tuzli – Ivan Bandić. U akciju je bio uključen i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, te novinar RTRS-a Mato Đaković, kojem je čak dato na raspolaganje i službeno auto Vlade Republike Hrvatske sa diplomatski tablicama – navodi Žurnal u tekstu pod naslovom “KONZUL IVAN BANDIĆ KOORDINIRAO AKCIJOM: Hrvatski obavještajci vrbovali selefije da prenose oružje u mesdžide u BiH”.

Cilj je bio, piše Žurnal pozivajući se na dokumente kojima raspolažu sigurnosne agencije BiH, da se tim akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je ranije ustvrdila je “BiH leglo terorizma“.

U međuvremenu se o svemu oglasio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, čiji je zamjenik Mijo Krešić, sudeći prema pisanju Žurnala, involviran u ovu aferu.

Mektić je u razgovoru za Radio Sarajevo potvrdio informaciju da su hrvatski obavještajci pokušavali vrbovati selefije za prijenos naoružanja kako bi, kako je kazao, pokušali diskreditirati državu BiH.

Mektić je ustvrdio kako su “hrvatski obavještajci” bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija odnosno kako su opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o “tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije”.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas novinarima u Bakuu kako treba temeljito provjeriti navode prema kojima su hrvatske obavještajne službe pokušavale vrbovati selefije da prenose naoružanje kako bi pokušali diskreditirati državu BiH.

-Osobno ne znam ništa o tome, ali je to stvar koju treba provjeriti, a ako je istinita to je onda ozbiljna i teška stvar. Ja se samo mogu nadati da nije točna – rekao je Josipović, jedan od sudionika Sedmog globalnog Baku foruma, javlja novinar Fene iz Bakua.

Ocijenio je kako su odnosi između BiH i Hrvatske na prilično niskoj razini, u odnosu kakvi bi trebali biti između najbližih susjeda.

U Tužiteljstvu BiH forimiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. U okviru predmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima a o kojima tužiteljstvo nije informirano niti su događanja prijavljena Tužiteljstvu BiH, javljaju mediji u BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je žurnu reakciju ministarstva vanjskih poslova BiH.

-Od pravosudnih tijela i policijskih agencija u BiH očekuju da poduzmu hitne mjere, a od ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu hrvatskoj vladi i zatraži njeno službeno očitovanje o “protuzakonitim aktivnostima njenog konzula u Tuzli – stoji u priopćenju SDA.

Međutim, analizirajući pisanje Žurnala ne stječe se dojam kako je riječ o tekstu temeljenom na bilo kakvim dokazima. Pogotovo jer je riječ o mediju koji je poznat po tomu što često objavljuje teze koje idu u korist bošnjačkim političkim i paraobavještajnim strukturama.

 

M.J./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori