NEUM: Na znanstvenom skupu “Europski ustav za BiH” i hrvatski premijer Plenković

Vrijeme:2 min, 30 sec

U Neumu se u četvrtak i petak održava znanstveno-stručni skup pod nazivom “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu”, koji će okupiti brojne znanstvenike i političare. Na skupu u Neumu uvodno predavanje održat će i premijer Hrvatske Andrej Plenković, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Cilj ovpogodišnjeg simpozija je je kroz tri panela – opći, politološki i ustavno – pravni analizirati europsku tradiciju federalizma, mogućnosti kreiranja društveno – političkih sustava koji učinkovito štite individualna i grupna prava, komparirati politički sustav BiH sa sustavima zemalja EU, ustavnom teleologijom, ustavnim pravom, konstitucionalizmom, pitanjima poput vrste i razdiobe suvereniteta, unutarnjeg samoopredjeljenja, međunarodnog ugovornog prava i sl. temeljem čega će se donijeti zaključci i odrediti koraci u ostvarivanju napretka u svim sferama kulturnog, društvenog i političkog života Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz Ustavom zajamčena prava.

Na znatsvenom skupu u Neumu, kojeg pod pokroviteljstvom Hrvatskog Narodnog Sabora u BiH organiziraju mostarsko i zagrebačko sveučilište, te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH u četvrtak, prvog dana održavanja, sudionike će pozdraviti rektori prof. dr. Zoran Tomić i prof. dr Damir Boras, doajen diplomatskog zbora u BiH Lugi Pezzuto, te predsjednik Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, predsjednik HDZ BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH dr Dragan Čović, a uvodno predavanje održat će premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Tema prvog panela, kojeg će moderirati dr. Sanja Vlaisavljević i Željko Raguž nosi naziv “Temeljne vrijednosti načela i koncepti ustavnopravne teorije s naglaskom na pravno-političko nasljeđe i konstituconalizam EU i BiH”. Panelisti su ugledni znastvenici prof. dr. Saša Mrduljaš, prof. dr Miloš Šolaja, prof. dr Ivica Lučić, akademik Davorin Rudolf i doc. dr. Dražen Barbarić.

“Rapoložive i učinkovite metode harmonizacije individualnih i grupnih prava, na koji se način harmoniziraju individualna i grupna prava u EU”, tema je drugog panela o kojoj će govoriti Milan Sitarski, Ivan Vukoja, Goran Kutle, prof. dr Miroslav Tuđman i doc. dr Milan Vego. Moderatori ovog panela su hrvatska europarlamentarka Željana Zovko i zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić.

U petak, drugog dana znanstvenog skupa o tome kako prijeći iz daytonske u briselsku fazu tj. od postkonflitne stabilizacije do punopravnog članstva u EU i na koji način unaprijediti demokratski okvir i ojačati stabilnost BiH govorit će prof. dr Mile Lasić, prof. dr Mato Arlović, prof. dr Zvonko Miljko, prof. dr Jure Zovko, prof. dr Mladen Ančić i prof. dr Ugo Vlaisavljević.

Podsjetimo, konferencijski ciklus “Hrvati BiH i europska Bosna i Hercegovina” pokrenut prije dvije godine. Brojni znastvenici, te uglednici iz akademskog političkog i kulturnog života na protekla dva skupa propitivali su položaj Hrvata u BiH nudeći moguća rješenja izlaska hrvatske zajednice iz nepovoljna položaja u Bosni i Hercegovini.

Znanstveno – stručni skupovi s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji Europskih vrijednosti“ održan 2017. i prošlogodišnji „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ pokazali su kako je hrvatski nacionalni identitet u Bosni i Hercegovini temeljen i prožima se s europskom kulturnom tradicijom, te kako su Hrvati stoljećima bili akteri razvoja i kulturne i gospodarske suradnje Bosne i Hercegovine sa zapadnoeuropskim narodima i državama.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori