JURE ZOVKO ZA HMS: Zašto bi ‘tamo neki Sarajlija’ bio veći građanin BiH od mene i od mene

Vrijeme:2 min, 56 sec

Najveći problem Bosne i Hercegovine je u tome što je za međunarodnu zajednicu nebitno tko je politički predstavnik Hrvata. Stoga je nužno podržati nastojanja HNS-a da se mijenja Ustav BiH i Izborni zakon po mjeri Europskih kulturnih zajednica. Uostalom, zašto bi “tamo neki Sarajlija” bio veći građanin od mene, rekao je prof. dr. Jure Zovko, filozof i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Zovko sudjeluje u radu konferencije “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” koja se pod visokim pokroviteljstvom HNS-a održava u Neumu.

Zovko je mišljenja da je ovo  što čelništvo HNS-a traži, predvođeno gospodinom Čovićem, da se ide u ustavne promjene s intencijom  europeiziraju  ovih prostori ideja koju treba pozdraviti.

“Svi Hrvati, bez obzira gdje živjeli, trebaju se tome pridružiti i podržati je. Naime situacija je takva da predstavnik u Predsjedništvu BiH nije izabran glasovima Hrvata”, rekao je prof. Zovko.

Naš sugovornik pita se  hoće li biti provedene te ustavne promjene i na koji način, koja sredstva koristiti da se to provede to je pitanje za sebe. -Naravno, trebamo raditi da se to ostvari jer tek će se tada, uz uvjet da svi konstitutivni narodi ostvare svoja prava i biraju svoje političke predstavnike pravda će biti zadovoljena. Sada to nije tako jer imamo notornu nepravdu i pitanje je što se tu dade uraditi, rekao je Zovko za HMS.

Problem je međunarodna zajednica

Profesor sa Sveučilišta u Zadru smatra da je problem u tome što međunarodna zajednica želi samo stabilnost u BiH i po cijeni te stabilnosti njima je nebitno tko je predstavnik Hrvata, a bitno je samo  da stvari nekako funkcioniraju.

“Nažalost, stvari ne funkcioniraju, odnosno funkcioniraju tako da je jedan narod obespravljen. Tek onda kada zadovoljimo kriterije i dođe do određenih ustavnih promjena i izmjene izbornog zakonodavstva onda će se moći govoriti o nekom ustavu koji je po mjeri europske kulturne zajednice. Tu se, dakako, trebaju uvažavati pozitivna rješenja po primjerima Belgije, Švicarske ili Kanade; federalnih i konsocijacijskih država”, apostrofira Zovko.

Hrvati proeuropski orijentirani

Zovko je mišljenja da jedino politički predstavnici Hrvata igraju na kartu europeizacije i bezrezervne podrške europskoj budućnosti, a ta europska karta dugoročno može donijeti prosperitet.

“Sada je pitanje može li tako mali narod progurati i ostvariti takvu ideju o izmjeni Ustava. Dobra stvar u cijeloj priči sadržana je u tome da zapravo jedino Hrvati igraju na europsku kartu. Moje je mišljenje da će ta ‘europska karta’ dobiti samo je pitanje kada će se to ostvariti. Tu se mora odati priznanje hrvatskim političarima u BiH jer vode ispravnu proeuropsku politiku i zato je dobro da je tema ovoga skupa Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu koji treba podržati”, rekao je Zovko za HMS.

Građanska BiH je prazna priča

Upitan da prokomentira kako u Bosni i Hercegovini uskladiti rascjep između kolektivnih i individualnih prava prof Zovko kaže da se jedno i drugo uopće međusobno ne isključuju.

“Tu ne vidim nikakav problem, svatko je od nas pripadnik nekog  od ta tri konstitutivna naroda, a konstitutivni narodi su nositelji Bosne i Hercegovine. Pitanje je onda mogu li oni koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici ni jednog od konstitutivnih naroda ići tražiti svoje predstavnike”, naglasio je Zovko te dodao:

-Međutim, priča o građanskoj Bosni i Hercegovini je prazna priča. Ja sam kao državljanin Bosne i Hercegovine istovremeno i njen građanin. Zašto ja ne bi bio građanin, a tamo neki Sarajlija da bude veći građanin od mene. To su gluposti i zato treba napraviti strogu distinkciju, zaključio je Zovko.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori