OČEKUJU PUNU PRIMJENU HRVATSKOG JEZIKA: Europarlamentarci iz HDZ-a pisali Tajaniju

Vrijeme:1 min, 44 sec

Europski parlament je jučer usvojio odluku sukladno kojoj ni u novom sazivu EP-a neće biti omogućena potpuna usluga usmenog prevođenja na hrvatski jezik. Toj odluci oštro su se usprotivili zastupnici hrvatskog HDZ-a u Europskom parlamentu koji djeluju unutar grupacije europskih pučana. Navedenu odluku smatraju štetnom i diskriminatornom.

Otvoreno pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaninu, članovima Predsjedništva Europskog parlamenta te glavnom tajniku EP-a Klausu Welleu zajednički su poslali zastupnici hrvatskog HDZ-a i EPP-a Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko i Ivica Tolić. Njihovo pismo Hrvatski Medijski Servis prenosi u cijelosti.

“Danas se na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta glasovalo o Preporuci za donošenje odluke o produljenju primjene članka 159. Poslovnika Parlamenta do završetka devetog parlamentarnog saziva. Članak 159. dopušta odstupanje od članka 158. Poslovnika Parlamenta, a koji jamči da se svi dokumenti Europskog parlamenta sastavljaju na službenim jezicima te da svi zastupnici imaju pravo govoriti na službenom jeziku koji izaberu te da se na sjednicama Odbora osigurava usmeno prevođenje jezika koji zastupnici traže.

Dakle, člankom 159 omogućeno je odstupanje od članka 158 ukoliko nije dostupan dovoljan broj usmenih ili pismenih prevoditelja za jedan od službenih jezika.

Oštro se protivimo Preporuci za donošenje odluke od 4. ožujka 2019., a koja je usvojena većinom glasova danas, 12. ožujka 2019. na plenarnoj sjednici EP-a u Strasbourgu kojom se u paragrafu D obrazlaže da se ne očekuje da će kapaciteti za hrvatski, irski i malteški jezik biti takvi da se od početka 9. parlamentarnog saziva omogući potpuna usluga usmenog prevođenja na te jezike te da se produži primjena članka 159 do završetka sljedećeg parlamentarnog saziva.

Imajući u vidu da je hrvatski jezik jedini službeni jezik u Republici Hrvatskoj, za razliku od Irske i Malte koje imaju i drugi službeni jezik, engleski, začuđuje da ste Hrvatsku i hrvatski jezik stavili u istu grupu s Irskom i Maltom te da se bez ikakvih konzultacija s nama zastupnicima iz Republike Hrvatske usvaja ovakva diskriminatorna odluka koju mi nismo podržali i kojoj se oštro protivimo”, navodi se u pismu hrvatskih europarlamentaraca iz HDZ-a.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)