Nasljednica Angele Merkel odbila Macrona i njegovu “europsku superdržavu”

Vrijeme:4 min, 53 sec

Ne “europskoj superdržavi” i centralizmu Bruxellesa. Da europskoj vanjskoj politici i zajedničkom upravljanju imigracijom. To je ukratko recept nasljednice njemačke kancelarke Angele Markel, Annegret Kramp-Karrenbauer, predsjednice njemačke Kršćanske demokratske unije (CDU), piše Die Welt am Sonntag. Nova čelnica CDU kaže kako je ovaj program nužan kako bi se suprotstavilo usponu “populističkih” snaga i, zašto ne, zaštitila hegemonija Berlina na europskom kontinentu.

Annegret Kramp-Karrenbauer je objavila neku vrstu programskog manifesta koji ukazuje pomak prema desnici, čak i u liberalnoj sferi CDU-a nakon Angele Merkel.

Kramp-Karrenbauer je prihvatila samo neke od prijedloga koje je nedavno najavio francuski predsjednik Emmanuel Macron, posebice reformu Schengena i jačanje sustava azila i imigracije u EU. Međutim, također je upozorila Macrona i proeuropske snage da je protiv prisilne integracije koja bi mogla biti kontraproduktivna. Ukupni program Macrona vidi kao unaprijed izgubljeni rat protiv “populista”.

“Tema protiv optužbi populista ne može biti obrana nepotpunog statusa quo današnje EU. Pitanje “za” ili “protiv” Europe uopće nije ključna za većinu građana”, tvrdi Annegret Kramp-Karrenbauer

“Ako želimo da naše europske tvrtke budu u budućnosti i dalje budu financirane od europskih banaka, moramo stvoriti jedinstveno tržište za banke. Istodobno, moramo dosljedno težiti uspostavljanju sustava supsidijarnosti, samoosnaživanja i građanske odgovornosti. Europski centralizam, europski etatizam, komunalizacija dugova, europeizacija društvenih sustava i minimalne plaće bi bili bi pogrešan način”, nastavlja nova čelnica CDU.

Recept CDU za spas EU je “poštivanje suvereniteta”

Unatoč tome što mnogi europeisti tvrde, europska superdržava koja se često spominje je opasna i može predstavljati kraj EU. Annegret Kramp-Karrenbauer je to razumjela i potvrđuje legitimnost i važnost nacionalnih država, piše Die Welt am Sonntag.

“Nijedna europska superdržava ne ispunjava cilj Europe koja je sposobna djelovati. Europske institucije ne mogu zahtijevati moralnu superiornost u odnosu na suradnju nacionalnih vlada. Novo osnaživanje Europe se ne može provesti bez nacionalnih država, jer one EU daju demokratski legitimitet i identitet”, kaže njemačka političarka.

“Države članice su te koje formuliraju i ujedinjuju svoje interese na europskoj razini. Tek tada nastaje međunarodni značaj Europljana. Europa se mora usredotočiti na supsidijarnost i na to da zemlje učini odgovornima i da istovremeno mogu djelovati u zajedničkom interesu”, nastavlja Annegret Kramp-Karrenbauer.

Jaka Europa s Njemačkom na čelu

AKK, kako je zovu u Njemačkoj, izabrana za čelnicu CDU-a u prosincu prošle godine, sada je naglasila u svom govoru da je Macron u pravu kada kaže da u Europi “postoji potreba hitnog djelovanja”.

Posebno se slaže s francuskim predsjednikom o potrebi reforme sustava imigracije u Europi.

“Izričito se slažem s Emmanuelom Macronom u našem osjećaju da zajednica i sigurnost u Europi zahtijevaju sigurne vanjske granice. Moramo dovršiti Schengen. Za to nam je u EU potreban sporazum bez praznina oko zaštite granica. Tamo gdje se vanjska granica ne može ili ne smije zaštititi samo nacionalnim sredstvima, tamo se mora brzo izgraditi i rasporediti operativna Frontexova granična policija. Već na granicama Schengena je potrebno provjeriti postoji li razloga za zahtjev za azil, status izbjeglice ili bilo koji drugi razlog za ulazak”, kaže AKK.

Suprotno Macronu, tajnica CDU predlaže konzervativniji plan, počevši od asimilacije imigranata. Anne Kramp-Karrenbauer je ponovila “da integracija imigranata predstavlja ključni izazov za mnoge europske države, posebno zato što su neki oblici islama nespojivi s našim idejama otvorenog društva”.

Annegret Kramp-Karrenbauer izaziva Francusku oko Strasbourga

Jedno od velikih pitanja budućnosti, primijetila je Annegret Kramp-Karrenbauer, počevši od same Europe, može biti poticaj za manifestaciju islama koji može biti kompatibilan s našim sustavima vrijednosti.

“Da bi se to postiglo, trebali bismo stvoriti europske sveučilišne profesore, takozvane Nathanove katedre, slijedeći tradiciju prosvjetiteljstva i tolerancije, kojom bi stvorili vlastite imame i učitelje”, tvrdi njemačka političarka.

Nasljednica Angele Merkel ne odustaje od prijedloga koji uvelike iritiraju Francusku , kao što je ukidanje sjednica u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

“U isto vrijeme, trebali bismo donositi i dugo očekivane odluke i ukinuti anakronizme. To uključuje prijenos Europskog parlamenta u Bruxelles i oporezivanje dohotka dužnosnika EU”, kaže AKK.

Iako s ciljem ponovnog pokretanja europskog projekta, čini se da se ideje Annegret Kramp-Karrenbauer prilično razlikuju od onih Emmanuela Macrona.

EU i Francuska protiv novog kursa Berlina

Francuska i Europska unija su hladno reagirali na riječi Annegret Kramp-Karrenbauer, koji je u svom govoru odgovorila na apel francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u kojem traži više Europe i zaštitu liberalnih demokratskih vrijednosti i vladavine prava.

Reakcije Francuske i Europske unije su bile mnogo hladnije nego što se moglo očekivati, što je znak da novi kurs CDU nakon mandata Angele Merkel nije u skladu s onim što je tražio Bruxelles i predložio Pariz.

Europska komisija je priopćila kako “nema konkretnih komentara u vezi s prijedlozima stranačke čelnice”. Ovu vrlo hladnu izjavu je dao glasnogovornik Jean-Claudea Junckera u Bruxellesu.

Dodao je kako predsjednik Europske komisije “poznaje Kramp-Karrenbauer 20 godina i zna da je ona uvjereni europeist koji govori francuski i zna važnost francusko-njemačkih odnosa”.

Ovom izjavom kao da se želi podsjetiti na središnju ulogu francusko-njemačke osovine za samo postojanje Europske unije.

Socijaldemokratski zastupnik Udo Bullmann je oštro kritizirao plan Annegret Kramp-Karrenbauer.

Međutim, na francuskoj strani je reakcija bila puno oštrija.

“Primjećujemo činjenicu da postoje razlike u mišljenju o Europi”, rekao je glasnogovornik francuske vlade Benjamin Griveaux u Parizu, nakon sastanka ministara kojem je nazočio i Macron.

Griveaux je citirao “tri točke” na kojima se čini da je sukob između Berlina i Pariza jasniji. Prva se odnosi na odbijanje čelnice CDU hipoteze o europskoj minimalnoj plaći, što je ideja koju je u glavnim novinama 28 zemalja Europske unije predložio Macron.

Ostale točke jasnih razlika između Annegret Kramp-Karrenbauer i Macrona se tiču mogućnosti ukidanja sjedišta Europskog parlamentu Strasbourgu, što podržava i talijanski Pokreta 5 zvijezda, te mogućnosti zajedničkog mjesta Europske unije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

“Ovo nije projekt kojeg podupiremo”, kazao je glasnogovornik, koji je dodao kako su te ideje mnogo bliže republikancima Francuske nego predsjedniku Macronu i njegovoj stranci En Marche.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)