ČOLAK ZA HMS: Inicijativa o osudi četničkog okupljanja u Višegradu je populizam, nije u skladu s Poslovnikom

Vrijeme:3 min, 3 sec

Bariša Čolak, zamjenik predsjedateljice Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH
Inicijativa izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH Zlatka Miletića iz DF-a da to zakonodavno tijelo osudi okupljanje Ravnogorskog pokreta u Višegradu nije dobila podršku. Navedenu inicijativu za Hrvatski Medijski Servis komentirao je Bariša Čolak, zamjenik predsjedateljice Kluba Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH, koji je kazao da inicijativa nije u skladu sa Poslovnikom o radu Doma naroda te da se radi o populizmu.

Podsjećanja radi, Miletić je u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH izabran zbog Uputstva Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH) koje nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. Za njega su izaslanici izabrani bošnjačkim glasovima Damir Marjanović ( Naša stranka), Boris Krešić (DF), te, Edim Fejzić( Goraždanska priča) ili Anel Šahinović ( Laburistička stranka).

Nije u skladu s poslovnikom

Prijedlog da se na dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta BiH uvrsti osuda okupljanja Ravnogorskog pokreta u Višegradu nije zadovoljavao poslovničke uvjete. Protiv stavljanja ove točke na dnevni red bili su svi legitimni izaslanici u Klubu Hrvata Doma naroda te cijeli Klub Srba.

„Prijedlog nije zadovoljavao poslovničke uvjete. Naime, članak 61 našega Poslovnika je vrlo jasan. Ako se na dnevni red sjednice predlaže nešto novo onda to mora biti snabdjeveno odgovarajućim materijalom u pisanom obliku“, rekao je Čolak.

On navodi da svaki prijedlog mora biti egzaktno definiran.

„ Druga je stvar da kada nešto predlažete, onda to mora imati poslovnički naziv, odnosno mora definirati što konkretno predlažete. Je li to prijedlog odluke, zaključak, inicijativa ili slično“ kazao je Čolak.

Svodi se na populizam

„Današnja događanja svela su se na malo populizma. Međutim, treća je stvar činjenica da se nadležni organi bave svojim poslom. Mi imamo informaciju koja je putem medija prenesena u javnost da je već formiran spis u Tužiteljstvu BiH“, rekao je zamjenik predsjedateljice Kluba Hrvata u Domu naroda PS BiH.

Naš sugovornik ističe da bi se, pod uvjetom da su zadovoljene poslovničke procedure o četničkom skupu u Višegradu moglo raspravljati u Domu naroda.

„Kada bi sve što je Poslovnikom predviđeno bilo ispunjeno mi bismo mogli raspravljati o navedenom događaju i donositi određene akte, ali opet u skladu s poslovnikom. Međutim, kako nisu bili ispunjeni Poslovnikom predviđeni uvjeti mislim da je najbolje ovako. Da smo danas to uvrstili na dnevni red prekršili bismo poslovnik i svak bi pričao neku priču kojoj ne vidim smisao“, rekao je Čolak za HMS te dodao:

-Da je to poslovnički bilo posloženo kako valj bilo bi drugačije i o tome bi se dalo raspravljati,ako ništa drugo. Međutim, najbolje bi bilo da svaka institucija radi svoj dio posla te da što manje politiziramo, rekao je Čolak.

Postojanje takvih organizacija štetno

Predsjedatelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a smatra da je postojanje ekstremističkih organizacija koje bilo koga zastrašuju ili doprinose osjećaju nesigurnosti štetno.

„Svaki potez koji napravi nekakva ekstremistička organizacija koji ljude straši ili prisiljava na bilo što, ili uopće postojanje takvih organizacija, naravno da je štetno“, kazao je Čolak.

Kratka sjednica

Visoki dužnosnik HDZ-a BiH koji je u prošlom sazivu bio član Kolegija Doma naroda za HMS je kazao da je predviđeno da današnja sjednica traje vrlo kratko.

„Današnja sjednica pripremljena je da traje jako kratko i trebala je završiti vrlo brzo. Kada pripremate sjednice onda vodite računa i o tome koliko će trajati jer svatko od nas ima i stotine drugih obaveza“, rekao je Čolak te dodao:

– Sutra je moguće da bilo tko pokrene neku inicijativu u vezi nekoga pitanja, ali onda mora biti valjano obrazloženje koje će pratiti odgovarajući materijali u pisanom obliku. Onda treba vidjeti što uopće može napraviti zakonodavna vlast u jednom ovakvom kontekstu, zaključio je Čolak.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)