Australija/Kardinal Pell osuđen na šest godina zatvora

Vrijeme:1 min, 30 sec

Australski kardinal George Pell odlukom suda te zemlje od 13. ožujka osuđen je na šest godina zatvora zbog seksualnih zlostavljanja. Nakon odslužene tri godine i osam mjeseci može tražiti slobodu uz kauciju.

Kardinala Pell porota je proglasila krivim još u prosincu prošle godine pod optužbom da je seksualno zlostavljao dvoje maloljetnika članova crkvenog zbora kada je bio nadbiskupom u Melbourneu 1990-ih, a danas je određena i visina kazne. Kako prenosi Vatican news, sudac u ovome postupku Peter Kiddnapomenuo je kako su zlostavljanja koja je Pell počinio imala „značajan i dugotrajan učinak“ na jednu od žrtava, koja je pretrpjela niz negativnih emocija s kojima se borila dugi niz godina te probleme tjeskobe i povjerenja u druge.

Pell je uvijek tvrdio da je nevin te je njegov odvjetnički tim uložio prigovor sudu koji će biti razmatran 5. i 6. lipnja ove godine.

Zanimljivo je kako je sudac Kidd naredio emitiranje uživo na raznim kanalima čitanja kazne u ime onoga što je nazvano „otvorena pravda“, dok pristalice teze da je Pell nevin smatraju taj potez potvrdom medijske kampanje protiv kardinala.

Prema pisanju Vatican newsa i osuđenikova vremešna doba od 77 godina vjerojatno je utjecala na samu presudu jer mu je prema australskom zakonu prijetila kazna od 50 godina zatvora, po 10 za svaku od ukupno pet optužbi. Nakon izricanja presude on je vraćen u zatvor maksimalne sigurnosti u Melbourneu gdje će biti izoliran od drugih zatvorenika kako to predviđa zakon za osobe osuđene za zlostavljanja.

O osudi kardinala Pella proteklih dana i Sveta Stolica je najavila početak vlastite kanonske istrage koju će voditi Kongregacija za nauk vjere.

Na kraju vrijedi podsjetiti kako je i nadnevak izricanja presude itekako znakovit budući da se 13. ožujka obilježava šesta godišnjica od izbora pape Franje.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori