USPRKOS OBEĆANJIMA; Imovina sudaca i tužitelja ostaje daleko od suda javnosti

Vrijeme:2 min, 32 sec

Kao što se moglo i pretpostaviti, usprkos obećanjima, imovina sudaca i tužitelja u BiH još dugo će biti tajna, i jedini način da imovinske kartice sudaca i tužitelja dođu pred sud javnosti je izmjena nekoliko zakona preko Ministarstva pravde BiH.

“To je posao Ministarstva pravde i to je njihova nadležnost. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) BiH može i dobro bi bilo da predloži konkretnu inicijativu i odredbe zakona i to upute u proceduru”, rekao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, koja je nedavno po žalbama udruženja sudaca donijela rješenje kojim zabranjuje VSTV-u obradu osobnih podataka sudaca i tužitelja na način propisan Pravilnikom o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudaca i tužitelja, a koji je usvojio sam VSTV.

Kovačević kaže da je u Mađarskoj više od 50 zakona promijenjeno kako bi se uskladili s onim o zaštiti osobnih podataka, te da u BiH malo tko vodi računa o tome.

Podsjećanja radi, nakon višegodišnjih obećanja i priča, a uglavnom pod pritiskom javnosti, VSTV BiH nedavno je usvojio Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvještaja sudaca i tužitelja, nakon čega su reagirali iz Udruge sudaca Suda BiH, Udruge sudaca Republike Srpske i Udruge sudaca BiH, tvrdeći da će primjenom Pravilnika VSTV-a prekršiti nekoliko zakona u BiH. Svoj prigovor uputili su Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH, koja je nakon provedenog postupka utvrdila da je ovaj pravilnik suprotan zakonima i na određeni način zabranila VSTV-u da ga primjenjuje.

Kako se neslužbeno doznaje, VSTV BiH zatražilo je sastanak s Agencijom za zaštitu osobnih podataka BiH, ali ako i dođe do tog sastanka neće se riješiti ništa, s obzirom na to da je pravilnik koji je predložio VSTV u većini odredbi suprotan zakonima u BiH.

“Nismo se izjašnjavali po svim odredbama pravilnika. Oni proširuju svoje ovlasti i nadležnosti tako da se žele baviti ispitivanjem porijekla imovine sudaca i tužitelja, što je suprotno zakonima”, rekao je Kovačević, ističući da Agencija nijednog trenutka nije protiv toga da se vidi s koliko imovine raspolažu suci i tužitelji, te da se to objelodani javnosti, ali da se to mora uraditi na zakonit način.

Novinari Nezavisnih novina jučer su pokušali dobiti komentar i od Milana Tegeltije, predsjedatelja VSTV-a, ali nisu uspjeli. Neke od spornih odredbi pravilnika su, recimo, da je njime propisan izvanredni način provjere financijskog izvješća i to tako da se ostvari uvid u bankovne evidencije.

“Ova odredba, sama po sebi, bez zakonskog uporišta, za VSTV predstavlja osnovu po kojoj bi postupali kao istražni organ, što je neprihvatljivo”, napisano je u rješenju Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Sporno je i to što Zakon o VSTV-u fokus stavlja na funkcije sudaca i tužitelja koje bi mogle dovesti u sukob interesa, kao i financijske izvještaje u vezi s aktivnostima izvan dužnosti suca i tužitelja, uključujući i iznose koje su naplatili, a suprotno tom zakonu ovaj pravilnik fokus stavlja na imovinu sudaca i tužitelja, vršenje provjera svih financijskih priljeva i odljeva, štednje, darova, kredita, pozajmica, nekretnina, vozila, troškova života, poslova srodnika….

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)