SVETAC DANA”Časni Dionizije”

0

Flamenski redovnik kartuzijanac, teolog i mistik. Uz molitvu i fizički rad napisao je brojna djela. Oštrouman i originalan autor, vrstan poznavatelj grčkih, latinskih i arapskih filozofa. Zbog svojeg enciklopedijskog znanja i silnog zanosa kojim je djelovao, prozvan je “zanosni naučitelj”. Ponizni i šutljivi redovnik, do kraja života vrijeme je provodio u strogoj šutnji, pokori i molitvi.

Crkva danas slavi časnog Dionizija, kartuzijanca, poniznog i šutljivog redovnika koji je postao vrlo poznat po svojim brojnim i učenim spisima. Rođen je 1402. ili 1403. godine u Rijkelu, u današnjoj Belgiji. Već je odmalena osjetio poziv za tišinom i kontemplacijom. Na studiju u Koelnu zadobio je naslov ‘magister artium’, što je poput doktorata iz filozofije. Nakon toga primljen je u kartuziju. Uz molitvu i ručni rad, Dionizije je koristio i svoje intelektualne sposobnosti, pišući brojne spise. Gotovo trinaest godina pisao je komentare na Bibliju. Samo to djelo obuhvaća 14 svezaka, a cjelokupno njegovo djelo obuhvaća 42 sveska.

Kardinal Nikola Kuzanski cijenio je Dionizijevo djelo, pa ga je uzeo za savjetnika. Vršeći tu odgovornu službu, uspostavljao je veze s brojnim crkvenim visokim službenicima, pa je mogao u bitnim pitanjima utjecati na donošenje odluka od velike važnosti. Bio je zadužen za osnutak jedne nove kartuzije, što je i učinio. Dvije godine upravljao je novoutemeljenim samostanom, nakon čega je molio da ga se vrati u njegovu prvotnu kartuziju. Do kraja svoga života vrijeme je provodio u strogoj šutnji, pokori i molitvi i zato ga se nakon smrti odmah počelo štovati kao sveca. Premda nikada nije službeno proglašen svetim, zna se da je za njega pokrenut postupak za beatifikaciju.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara