DŽIHADISTU DOŽIVOTNI ZATVOR; U Židovskom muzeju u Bruxellesu ubio četvero ljudi

Vrijeme:1 min, 9 sec

Francuski džihadist Mehdi Nemmouche koji je proglašen krivim za četiri “teroristička ubojstva” počinjena 2014. u Židovskom muzeju u Bruxellesu osuđen je na doživotni zatvor.

Nemmouche (33) je prošlog četvrtka proglašen krivim za ubojstvo četiriju osoba u Židovskom muzeju u Bruxellesu koje je počinio 24. svibnja 2014. nakon što se vratio iz Sirije.

Ubio je izraelski par, Francuskinju koja je volontirala u muzeju i belgijskog člana osoblja koji je preminuo nekoliko dana kasnije.

Ne shvaćaju težinu djela

Napad za koji je osuđen Nemmouche smatra se prvim napadom nekog islamističkog militanta s europskim državljanstvom koji se vratio iz Sirije.

Prizivni sud u Bruxellesu nakon osam sati rasprava zaključio je da kod Nemmouchea apsolutno ne postoji žaljenje u odnosu na žrtve, da zločin nosi antisemitska obilježja, da je počinitelj opasan i da se radi o “egocentričnom i narcisoidnom” čovjeku.

“Ponašanje optuženog obilježava potpuni nedostatak žaljenja prema žrtvama tog čina. Njegov stav pokazuje da uopće ne shvaća težinu svojih djela”, kazao je sud.

Drugi Francuz Nacer Bendrer koji je također proglašen krivim zbog pomaganja Nemmoucheu dobio je 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Taj je napad prvi ukazao na prijetnju koju predstavljaju radikalizirani muslimani koji se vraćaju svojim domovima u Europu nakon borbe u sirijskom građanskom ratu.

Vjeruje se da je Nemmouche otputovao u Siriju 2013. kako bi prošao obuku u džihadističkom kampu te se borio na strani Islamske države.

 

 

Hina/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)