SVETAC DANA “Četrdeset mučenika iz Sebaste”

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

10.ožujka

Potresan događaj mučeničkog, okrutnog svjedočenja četrdesetorice mučenika. Hrabrost svetih mučenika koji su se radije smrznuli u vodi nego odrekli svoje vjere. Više su voljeli vječni nego zemaljski život.

Danas se Crkva sjeća Četrdesetorice mučenika. Prema jednoj predaji, općenito su poznati kao Lionski mučenici iz 177. godine, mučeni u Sevastopolju na Crnom moru. Druga predaja kaže da je riječ o 40 vojnika dvanaeste legije mučenih u Sebesti. Za vrijeme progona cara Licinija tih je 40 kršćanskih vojnika pohvatano i stavljeno pred izbor: odreći se vjere ili umrijeti vrlo okrutnom smrću – bacanjem u hladnu vodu koja se ledila.

Kako se hrabri mladići nisu odrekli vjere, bačeni su u bazen s hladnom vodom koja se ledila. Da kušnja bude veća, uz taj je bazen bio jedan koji se grijao. Jedan je mladić ipak pao u kušnju i prešao u toplu vodu ali je, zbog nagle promjene temperature, odmah umro. Sve je to čuvaru vojnika, koji je i sam bio kršćanin, dalo poticaja da se i sam prijavi i umre mučeničkom smrću za Gospodina.

Sve se to dogodilo u ožujku 320. godine u Sebesti u Maloj Aziji. Dok su vojnici još bili u zatvoru, napisali su da ih pokopaju u Sareimu kod Zele, selo danas poistovjećeno sa selom Kyrklar u Maloj Aziji, a zapravo znači broj četrdeset. Ipak, njihovi progonitelji, bojeći ih se i mrtvih, nakon pogibije su ih odnijeli izvan mjesta gdje su ih spalili, a prah bacili u rijeke. Vjernici, željni svetačkih relikvija, ipak su uspjeli spasiti ponešto od njihovih zemnih ostataka. Od vremena pape Inocenta X. njihov se blagdan slavi na današnji dan.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)