Njemačka izdala upozorenje za putovanje u Tursku

Vrijeme:1 min, 17 sec

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je zbog najnovijeg pritiska na predstavnike njemačkih medija u nedjelju izdalo upozorenje građanima Njemačke koji namjeravaju putovati u Tursku.

„Posljednjih dana je mnogim europskim i njemačkim novinarima bez obrazloženja odbijeno produljenje dozvole za rad u Turskoj. Stoga se ne može isključiti da će Turska vlada poduzeti daljnje mjere protiv predstavnika njemačkih medija ili predstavnika civilnih udruga“, stoji na internetskoj stranici njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Nadalje se navodi kako su prošlih godina njemački državljani u više navrata privođeni nakon dolaska u Tursku pod optužbom članstva ili simpatiziranja organizacija koje Turska smatra terorističkima poput pokreta propovjednika Guelena kojeg Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča 2016.

Navodi se da su njemački državljani u nekim slučajevima bili privođeni i zbog pukog „lajkanja“ nekih sadržaja na društvenim mrežama koje turske vlasti smatraju problematičnima u što spadaju i sadržaji koji vrijeđaju turskog predsjednika.

Upozorenje za putovanja u Tursku izdano je na kraju Međunarodne turističke burze u Berlinu, najvećeg turističkog sajma na svijetu i u trenutku kada Turska nakon nekoliko godina stagnacije bilježi značajan porast bukinga iz Njemačke i ostalih zapadnoeuropskih zemalja.

Turski ured za komunikacije je prije nekoliko dana odbio produljiti akreditacije novinarima nekih njemačkih dnevnih novina, između ostalog i berlinskom Tagesspiegelu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kritizirao je odluku turskih vlasti te najavio reakciju njemačke vlade.

Početkom tjedna se razvila i rasprava oko izjave turskog ministra unutarnjih poslova koji je onima koji u inozemstvu sudjeluju u protestima „terorističkih“ organizacija ili njihovih simpatizera zaprijetio uhićenjem nakon dolaska u Tursku na odmor.

 

Hina/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)