BIVŠI ZAPOVJEDNIK UNPROFOR-A MacKenzie: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

0

Bivši zapovjednik Unprofora u BiH Lewis W. MacKenzie izjavio je da 1995. godine u Srebrenici nije bio genocid već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile postrojbe Nasera Orića, čije oslobađanje u Haagu smatra sramotnim.

General MacKenzie je naglasio da su postrojbe Nasera Orića izlazile iz enklava pod zaštitom UN i činile zvjerstva nad srpskim narodom.

“To je ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može se govoriti, jer su snage Srba uredno evakuirale sve civile, žene, djecu i starce iz područja borbenih djelovanja”, rekao je MacKenzie za beogradske “Večernje novosti”.

On smatra da je oslobađanje Nasera Orića zauvijek potvrdilo pristrasnost suda u Haagu.

Komentirajući odustajanje haškog tužiteljstva od nekih točaka optužnice u slučaju “Markale” ili “Vase Miskina”, kanadski general je ocijenio i da je granatiranje Sarajeva bio ratni zločin za koji odgovornost snosi general Ratko Mladić, ali i da su s druge strane “neke snajperske i pješadijske zasjede i bombaški napadi u Sarajevu krajnje sumnjivi i nepotvrđeni”.

Povodom 20 godina od napada NATO pakta na Srbiju, MacKenzie je istaknuo da je to bila najveća greška NATO, jer je 1998. i 1999. godine Kosovu bio interni obračun legitimnih snaga sigurnosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodjenula u borce za slobodu.

“Ista ta agencija prethodno se uvježbala ratujući za potrebe vlade BiH protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardirana”, ustvrdio je MacKenzie.

On je ukazao da su Srbi devedestih godina izgubili medijski rat, budući da krnja Jugoslavija i Srbija nikada nisu pokušale napraviti ozbiljnu medijsku kampanju i dokazati ispravnost svojih stavova na Zapadu.

“Ispalo je da je Srbija, najvjerniji saveznik Zapada u dva svjetska rata, ocrnjena u propagandi i na televizijskim ekranima širom svijeta”, rekao je MacKenzie.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara