EUROPSKA LIGA; Dinamo u prvom susretu osmine finala pobijedio Benficu 1:0!

Vrijeme:2 min, 52 sec

Dinamo je u prvom susretu osmine finala Europske lige pobijedio Benficu s 1:0. Ne samo to, nego je Dinamo odigrao sjajnu utakmicu, posve zakočivši favorizirane Portugalce.

Dinamova europska bajka i dalje traje. U čvrstoj i tvrdoj utakmici bez previše prilika, Dinamo je srušio portugalskog velikana i otvorio vrata četvrtfinala. Dinamo je ovom pobjedom prekinuo Benficin niz od od devet susreta bez poraza u svim natjecanjima. Momčad s Luza zadnji poraz je doživjela u siječnju ove godine u polufinalu Liga kupa od Porta (1:3).

Pogodak odluke zabio je Bruno Petković u 38. minuti iz jedanaesterca kojeg je izborio Dani Olmo. Uzvratni susret je 14. ožujka na stadionu Luz, a nažalost Dinamo u Lisabonu neće imati na raspolaganju Leovca i Šunjića zbog žutih kartona, a do idućeg tjedna neće se oporaviti niti Ademi.

Nenad Bjelica zbog ozljeda nije mogao računati na kapetana Arijana Ademija, te Izeta Hajrovića, a umjesto njih u momčad su uskočili Ivan Šunjić i Damian Kadzior. Nije bilo niti Bjelice kojeg je Uefa kaznila zabranom vođenja momčadi na jednoj utakmici jer je za vrijeme dvoboja protiv Viktorije Plzen, nakon jednog povukao igrača Viktorije Milana Havela koji je držao loptu u ruci.

Umjesto njega momčad je vodio 43-godišnji Austrijanac Rene Poms s kojim Osječanin surađuje već godinama. Bjelica je smio do 90 minuta prije utakmice biti s momčadi i održati sastanak, a nakon toga nije smio imati nikakvu komunikaciju s momčadi i suradnicima. Utakmicu je gledao s tribine pored novinarske lože.

Gosti su u Zagreb doputovali s nizom od devet susreta bez poraza u svim natjecanjima, a momčad s Luza zadnji poraz je doživjela u siječnju ove godine u polufinalu Liga kupa od Porta (1:3).

Bruno Lage nije mogao koristiti usluge braniča Andrea Almeide i napadača Pizzija i Jonasa. Nije bilo niti Jardela koji se još nije oporavio, a od prve minute u sastavu je bio hrvatski nogometaš Filip Krovinović, koji je nakon oporavka od ozljede koljena samo dva puta zaigrao u početnoj momčadi.

Portugalski velikan je bolje ušao u susret i već u sedmoj minuti gosti su imali fantastičnu priliku. Krovinović je sjajnom loptom kroz ‘modru’ obranu odlično proigrao Grimaldija koji je izašao sam na Livakovića, ali je Dinamov vratar sjajno obranio nogom.

Dinamo se ubrzo pribrao i u nastavku prvog dijela gosti nisu imali niti jednu priliku. Hrvatski prvak je postavio dva bloka i kompaktnom igrom umrtvio je goste, a svoju priliku tražio preko kontri i polukontri.

Prvu opasnost pred portugalskim vratima vidjeli smo u 11. minuti. Oršić je pokušao iskosa, ali je bio neprecizan. Osam minuta kasnije Olmo je sjajno pucao sa 25 metara, ali je Vlachodimos izbacio loptu u korner. U 29. minuti iz slobodnog udarca je zaprijetio Kadzior, ali je grčki vratar još jednom bio na mjestu.

Dinamo je bolju igru okrunio vodstvom u 37. minuti iz jedanaesterca. Ruben Dias je na rubu kaznenog prostora oborio Olma, a engleski sudac Oliver dosudio kazneni udarac za ‘Modre’. Siguran je bio Bruno Petković. U posljednjim trenucima prvog dijela Dinamo je imao zicer za 2:0. Petković je sjajnom loptom gurnuo Gojaka u fantastičnu priliku, ali je gostujući vratar obranio njegov udarac.

U 48. minuti vidjeli smo još jednu dobru akciju Dinama, ali je Oršić loše pucao. Benfica je u nastavku podigla ritam igre, ali se Dinamo bez ikakvih ozbiljnijih problema branio. U doslovno posljednjim trenucima susreta, u trećoj minuti sudačke nadoknade, glavom je zaprijetio Oršić, ali je pucao pored gola.

 

 

Hina/HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)