BRNABIĆ: Priština zadala treći, završni udarac dijalogu s Beogradom

Vrijeme:1 min, 39 sec
Platforma za dijalog, usvojena jučer u Prištini, u suštini predstavlja odluku Prištine da prekine dijalog s Beogradom, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podtajniku za politička pitanja u američkom State Departmentu i najavio da će Beograd u kratkom roku donijeti mjere u odgovor na sve poteze Prištine, a odgovor će, kazao je, biti odlučan, ozbiljan, odgovoran i čvrst.

Vučić je podsjetio da je odavno upozoravao šeficu europske diplomatije Federicu Mogherini i njen tim da usvajanje ovakve platforme ne ostavlja prostor za kompromisno rješenje.

„Samim tim, platforma je protiv dijaloga, posebno uz tvrdoglavo odbijanje Prištine da ukine nerazumne i štetne pristojbe na robu iz središnje Srbije“, naglasio je predsjednik Srbije, prenosi Tanjug.

Brnabić: Završni udarac

Platforma Prištine je treći i završni udarac dijalogu, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić novinarima, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu sigurnost, koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao nakon usvajanja platforme i dodala da je taj dokument suprotan zdravom razumu.

Brnabić je istovremeno rekla da će reakcija Srbije biti, kao i uvijek, odmjerena.

Brnabić je novinarima prenijela da je zaključak sjednice da je bez sumnje usvajanje ovakve platforme treći završni udarac dijalogu Beograda i Prištine.

„Prvi udarac bilo je nepoštovanje Briselskog sporazuma od strane Prištine. Danas je 2.149 dana od kada je potpisan Sporazum, a Priština nije uradila ništa, nije implementriala nijedno slovo tog dokumenta. Ne postoji ništa od Zajednice srpskih općina, što je bila jedina obveza Prištine i kičmeni stub sporazuma“; objasnila je ona.

Drugi udarac, kako je rekla, je bilo uvođenje pristojbi na robu iz Srbije i BiH.

Podsjetila je da su pristojbe prvo bile uvedene 6.studenog, a zbog mlake reakcije međunarodne zajednice 21.studenog povećana je na nebuloznih 100 posto.

„Do danas nikako nisu ukinite. Priština je je dala jasnu poruku i EU i SAD da pristojbe neće biti ukinute i to je bio drugi veliki udarac. Treći završni udarac je usvajanje ovakve platforme. Ona je suprotna zdravom razumu“, zaključila je Brnabić.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)