NELSON: Prioritet SAD bit će pomoći BiH na putu ka NATO i EU

Vrijeme:1 min, 4 sec

Novoimenovani američki veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson, danas je održao prvu konferenciju za novinare nakon imenovanja na tu dužnost su BiH potrebniji još hrabriji lideri koji će se okrenuti ka budućnosti.

“Počeo sam mandat u BiH veoma aktivno i s puno informacija. Cijenim toplu dobrodošlicu i već se osjećam kao kod kuće. Drago mi je što danas imam priliku govoriti o ciljevima i nadanjima SAD za BiH. Radujem se što ću voditi aktivnosti svoje vlade ovdje na ostvarivanju većeg stupnja prosperiteta, sigurnosti i poštivanja vladavine zakona u korist svih rađana BiH. SAD ostaju jamac suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Prioritet svih prioriteta bit će pomoći BiH da napreduje ka ostvarenju zacrtanih ciljeva za članstvo u NATO savezu i EU”, kazao je Nelson, prenosi N1.

“Jasno je, međutim, da dodatne podjele u BiH nisu u skladu s njenim zacrtanim ciljem članstva u ovim organizacijama; dodatno podijeljena BiH bila bi izravna prepreka prosperitetu u budućnosti”, dodao je.

Istaknuo je da SAD podržava napredak BiH ka EU integracijama.

“SAD snažno podržavaju napredovanje ka integriranju u euro-atlantske institucije, što će omogućiti stabilnost, sigurnost i prosperitet u ovoj zemlje. Usvajanje reformi postaje sve neophodnije. Još su potrebniji hrabri lideri okrenuti ka budućnosti. Prazna obećanja i puka retorika postat će još beskorisniji”.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)