AVDIĆ: Kada je SB 1991. objavila da se Sarajevo nalazi na četničkom nišanu, novinar Jutela Peđa Kojović sve je demantirao!

Vrijeme:4 min, 20 sec

Osnivač i dugogodišnji glavni urednik “Slobodne Bosne” Senad Avdić gostujući u Pressingu N1 televizije kazao je da nije bio suradnik Kontraobavještajne službe (KOS), već da su KOS-ovci bili njegovi suradnici.

Avdić je na početku naveo da je N1 televizija jedna važna, možda najvažnija, medijska činjenica na prostoru BiH, ali i u susjedstvu. Na upit urednika i voditelja Amira Zukića o tome da često vrijeme provodi u sudnicama, Avdić je kazao da je “Slobodna Bosna” platila ogromnu cjenu.

“Ti koji su nas tužili dolazili su iz svijeta politike, visokog biznisa koji je povezan sa visokom politikom. Kad se to dvoje upari sa potpuno pristrasnim, neprofesionalnim, neautonomnim, nereformiranim pravosuđem, dobijemo to što smo dobili”.

Upitan kako se dogodilo da ta Slobodna Bosna postane medij blizak SDA i je li SDA kupila Slobodnu Bosnu, Avdić je odgovorio:

“Nije kupila. Nakon posljednjeg broja Slobodne Bosne koji je bio tisućiti, novina je prešla na online. Ja sam se iz zdravstvenih razloga povukao i vratio se samo kao autor. Ja sam ono, što se kaže, odlučio da više ništa ne odlučujem. Ja sam tamo kolumnista, novinar. Nemam nikakvu uredničku odgovornost. Nisam siguran da bi to bilo puno bolje da se i ja išta pitam. Pokušavam puno više vremena posvetiti sebi”.

Demantirao je da Čampare imaju neku ulogu u sadašnjoj strukturi Slobodne Bosne

“Nema apsolutno nikakve. Možda su nekakvi izvori informiranja, ali nema tu nikakve veze. Ja sam s njima, manje-više, dobar poznanik. To su ljudi koje ja znam kao što znam 50.000 ljudi. Nemaju nikakvu apsolutno ni u vlasničkom ni uredničkom smislu nijedna stranka, u to sam potpuno siguran. Možda netko u SB ima ove ili one stranačke preferencije, što je u redu, nekada je to bio SDP i mi smo otvoreno navijali za SDP što je bilo naše pravo i to nije nepoznanica u medijskom svijetu, kazao je Avdić

Nikada niste navijali za Fahrudina Radončića, čak što više, preko Slobodne Bosne i Avaza ste ratovali. Avaz je godinama objavljvao stare tekstove Slobodne Bosne. Gost na toj stolici mi je bio Fahrudin Radončić i pitao sam ga za komentar informacija da je on nekadašnji suradnik UDBA-e pod kodnim imenom “Šćepo”. On je rekao ‘nisam ja Šćepo, Šćepo je Senad Avdić’, kazao je voditeljemisije Amir Zukić. Ovu tvrdnju Avdić je u Pressingu negirao.

“Radončić je notorni lažov i manipulator. Ne može se tom čovjeku ništa vjerovati. Čitav sistem je izgradio na laži i ucjeni. Kad otvorite Avaz, na prvoj strani imate laž da je pokrenut Avaz 1991. godine, to je potpuna laž. Avaz je pokrenut 1993. godine, tjedni Avaz, u vrijeme rata. Dakle odmah imate laž.

Upitan je li on bio suradnik KOS-a, Avdić je odgovorio:

“Kako ću biti? Oficiri KOS-a su bili moji suradnici. Fikret Muslimović, današnji savjetnik Šefika Džaferovića, prije toga Bakira Izetbegovića, prije toga Alijin, prvi posao nakon što je izašao iz JNA gdje je bio potpukovnik KOS-a, je imao u SB kao moj savjetnik. Došao je negdje malo pred pad Vukovara, u jesen 1991. godine. Tad smo pokrenuli Slobodnu Bosnu. Kakav ja i KOS. KOS-ovci su bili moji suradnici, a ne obrnuto. Fahrudin Radončić ima Mustafu Čamdžića i pukovnika Nikolu Radujka koji su to potvrdili i za njega i za njegovog brata. Svaki moj korak u karijeri je manje-više transparentan i zna se. Nisam radio za KOS, nemam toranj, hotel, apartmane… Riječ je o zamjeni teza. Zašto bi mene netko zvao Šćepo?”.

Slododna Bosna je u predratnom vremenu objavljivla informacije koji nije imao nitko drugi, o skorom napadu JNA na BiH, govorili su da ste huškački, nacionalistički medij. Pokazalo se da ste u pravu, kazao je Zukić.

“Mi smo tada pokušavali doći do informacija koje možda nije bilo pretjerato teško prikupiti, a koje su ukazivale na to da BiH prijeti jedan užasan, mračani ratni scenarij. Nitko nije mogao reći i znati kako će težak i krvav taj rat biti. Nije trebalo biti pretjerano inteligentan da se vidi to. Ja sam u Sarajevo došao iz Beograda, ta mržnja i antibosanstvo se moglo osjetiti u zraku. Kroz neke afere je obezglavljeno dotadašnje rukovodstvo BiH. Njihovi nasljednici nisu imali vremena, a možda čak ni znanja i hrabrosti da se suprostave tome. To je bio neki okvir koji je sugerirao na što sve to ide, kazao je Avdić

Svi koji danas upiru prstom i kažu da se kuha nešto u bosanskom loncu bivaju proglašenim huškačima, pa čak i nacionalsitima. Je li ovo neka vrsta medijske anestezije kakavu smo imali pred rat?

“14. novembra 1991. godine ja sam objavio tekst ‘Sarajevo na četničkom nišanu’, s tim lokacijama gdje se nalazi artiljerija JNA. Bilo je prilično šokantno i izazivalo je nevjericu. Mediji poput Jutela i tako dalje krenuli su u neutraliziranje toga, razgovarali s oficirima JNA, koji su rekli da su to budalaštine i da u slučaju napada na Sarajevo da brane grad. Novinari su propustili priliku da pitaju od koga ćete braniti taj grad. Sada mi je malo smiješno, kuriozitetet, taj prilog u kojem je demantirao sve o čemu sam ja pisao, odnosno Slobodna Bosna i čitav tim, taj prilog na Jutelu ili televiziji je radio Peđa Kojović. Nema veze, on je bio samo loš novinar, kazao je Avdić.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)