POSAVSKA ŽUPANIJA U 2019. značajna izdvajanja iz proračuna, braniteljima 1,1 milijuna

Vrijeme:2 min, 27 sec

Novi predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić uveo je vrlo dobru praksu da nakon svake sjednice županijske Vlade održi konferenciju za novinare, što su mediji prihvatili s velikim odobravanjem, piše Večernji list BiH.

Kultura i informiranje

Predstavnici medija u Posavini pohvalili su ovakav način komuniciranja s javnosti te istaknuli kako je to najbrži put da sve informacije sa sjednica Vlade u najkraćem roku dođu do građana. Nakon posljednje sjednice Vlade Posavske županije, uz predsjednika Đuru Topića, pred novinare je istupio i Marijan Kopić, ministar branitelja u Vladi Posavske županije. Premijer Đuro Topić u uvodu je naglasio kako su teme s posljednje sjednice županijske Vlade bile vezane uz odluke kojim se odobravaju sredstva za udruge koje se bave humanitarnim radom u trima općinama na području Posavske županije: Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac i Crvenom križu Posavske županije. Odobren je i program utroška sredstava za kulturu i informiranje, a kao najvažnije istaknuo je da su odobrena sredstva s pozicije grantova za branitelje i stradalnike Domovinskog rata. Predsjednik Topić najavio je tom prigodom i održavanje konstituirajuće sjednice Stožera civilne zaštite Posavske županije na kojoj će otvoriti priču o migrantskoj krizi koja bi se mogla odraziti i na područje te županije na prostoru Federacije BiH, gdje su zasad zabilježeni sporadični slučajevi. Ministar branitelja Marijan Kopić naglasio je kako je Ministarstvo branitelja Posavske županije izradilo program utroška sredstava utvrđenih proračunom Posavske županije za 2019. godinu u iznosu od 1,100.000 konvertibilnih maraka. Odlukom Vlade Posavske županije, sredstva predviđena u grantu za branitelje već od ponedjeljka postaju operativna. Ministar je istaknuo i podatke kako je 400.000 konvertibilnih maraka odobreno za financiranje i sufinanciranje liječenja (nabava ortopedskih i drugih pomagala, plaćanje troškova bolničkog i topličkog liječenja, za troškove odlaska i povratka s liječenja te sistematske liječničke preglede).

Za zdravstveno osiguranje odobreno je 60.000 KM, a 40.000 KM za sufinanciranje troškova upisa na visokoobrazovne ustanove u Posavskoj županiji, dok je za pomoć u slučaju smrti branitelja ili člana njegove obitelji izdvojeno 150.000 KM. Ministar Kopić također je naglasio kako je najviše sredstava odobreno za jednokratne novčane pomoći u iznosu od 450.000 konvertibilnih maraka, od toga 200.000 KM fizičkim, a 250.00 KM pravnim osobama.

– Želio bih istaknuti da je u protekloj godini u kategoriji fizičkih osoba 847 korisnika ispunilo uvjete i dobilo jednokratnu novčanu pomoć, usluge liječenja koristila su 663 korisnika, a za školovanje imali smo 95 korisnika, dok je pomoć za slučaj smrti isplaćena za 110 korisnika – kazao je Topić.

Herojska vremena

Ministar Kopić u svome je obraćanju uputio medije da u svojim programima prate sve važne datume iz Domovinskog rata koji čuvaju uspomenu na herojska vremena obrane Posavine za koju su branitelji položili svoje živote.

– Naša sveta zadaća je dostojno obilježavati datume, ne smijemo dopustiti da Domovinski rat i sve istina o njemu budu zaboravljeni jer smo časno branili svoje domove, obitelji i svetinje – istaknuo je ministar branitelja u Vladi Posavske županije Marijan Kopić.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori