ČISTA SRIJEDA ILI PEPELNICA

Vrijeme:1 min, 47 sec

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, dan je to kojim započinje korizma. Vrijeme Korizme ili četrdesetodnevnice je vrijeme od 40 dana (ne računajući nedjelje) koje traje do Uskrsa. Korizmenih 40 dana je spomen na vrijeme koje je Isus proveo u pustinji.

Dan je to pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Post i nemrs se odnosi na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina. Post znači uzeti samo jedan puni obrok u danu, dok nemrs podrazumijeva uzimanje redovitih obroka, ali ne i mesa. U Katoličkoj crkvi postoje dva “stroga posta” koja podrazumijevaju post i nemrs, a to su Čista srijeda i Veliki petak, što znači da se u te dane jede samo jedan obrok “do sita” i ne jede se meso.

Bolesnici i trudnice ne podliježu toj zapovjedi te nisu dužni postiti, ali su pozvani to zamijeniti nekim dobrim djelom.

Na blagdan Pepelnice, svećenik vjernike posipa pepelom izgovarajući:”Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte Evanđelju.” Pepeo kojim se posipaju vjernici se dobiva od blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica korištenih na Cvjetnicu prethodne godine, blagoslivlja se svetom vodom i kadi tamjanom. Pepeo podsjeća ljude na njihovu vlastitu prolaznost i već je u Starom zavjetu znak pokore, kajanja i poniznosti, no običaj korizme nastao je u IV. stoljeću, a propis pepela za Pepelnicu ili Čistu srijedu potječe iz XII. stoljeća.

Pepelnica svojom simbolikom poziva kršćane na poniznost i žrtvu i ovo preduskrsno pokorničko vrijeme može se sažeti u jednoj rečenici:”Obrati se čovječe, dok još imaš vremena!”

Poziv na obraćenje, s kojim se često susrećemo u Bibliji, na Pepelnicu poprima posebnu važnost, jer nas podsjeća na prolaznost života i njegovu ograničenost, jer ne možemo vječno računati s vremenom.

Zato moramo iskoristiti dano nam vrijeme čineći dobra djela, kao malu zahvalu na Kristovoj žrtvi za nas.

U ovo korizmeno vrijeme odlučimo biti bolji, krenimo svaki od sebe, činimo mala dobra djela, a ona će uroditi velikim plodom, nama na korist, a Bogu na dar.

Tri upute za korizmu su: post, molitva, milostinja (dobra djela).

Neka nam budu putokaz!

 

A.Borošak/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)