Nakon EU i susjedstva, i u BiH se sve glasnije govori o obveznom vojnom roku

Vrijeme:2 min, 19 sec

“Buđenje u 6 ujutro, jutarnja higijena, odijevanje, spremanje kreveta i ormara, u 6.30 postrojavanje. Slijedilo bi prebrojavanje, jutarnje kondicioniranje, pregled od instruktora i zapovjednika, ispitivanje iz teoretskog gradiva koje smo radili prethodnih dana i slično. Zatim su slijedile aktivnosti predviđene za taj dan. Mislim da je vojska općenito dobro djelovala na mene. Nakon vojske primijetila sam da sam staloženije pristupala nekim situacijama i shvatila da sam vjerojatno dobila i više sigurnosti u sebe.”

To je ispovijest jedne 27-godišnjakinje koja je prošla program civilno-vojnog školovanja za kadeta u RH, piše Večernji list BiH.

Europa i vojni rok

Upravo zbog činjenice da vojska najviše doprinosi čovjekovoj disciplini, promijenili su se stavovi i u Europi gdje mladi sve više upadaju u kolotečinu, život im je u rasulu i ne mogu stvoriti nikakvu kontrolu nad njim. Također, Europa strahuje i od vala migranata, a vojnici bi čuvali i granice. Švedska i Norveška vratile su obvezni vojni rok, dok Njemačka također to planira, a zvao bi se “Služba za Njemačku”, što bi imalo cilj pojačati kod mladih i domoljubni naboj te važnost čuvanja i izgradnje države. Na tome radi i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Sve ono što se u EU događa, pomno se prati i u BiH i ostalim zemljama okruženja. Tako Srbija razmišlja o polugodišnjem služenju vojnog roka, dok bi oni stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku morali odslužiti simboličnih 30 dana. U Hrvatskoj obveznog vojnog roka nema od 2008. godine i uvelike se o njemu raspravlja. Što se BiH tiče, sve se glasnije govori o potrebi vraćanja obveznog vojnog roka. Tako je zamjenik ministrice obrane BiH Sead Jusić rekao kako bi uvođenje služenja vojske doprinijelo općoj sigurnosti u državi.

Kvalitetna organizacija

– Mislim da kada bi se sredstva koja se sada troše na suzbijanje raznih pojava u društvu preusmjerila na pravi način, za kvalitetnu organizaciju služenja vojnog roka, sigurno bi to imalo velike koristi za društvo i samu državu – kazao je. Stručnjak za sigurnost Goran Kovačević govorio je kako imamo puno oružja kojim rukuju neobučeni ljudi. – Vojni rok nije samo stvaranje vojnika, već i stvaranje razine svijesti o obvezama prema državi, ali i svijesti od opasnosti – kazao je. General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, za Radio Sarajevo pozdravio je ideju i istaknuo kako bi većina građana podržala uvođenje obveznog vojnog roka. – Obvezno služenje vojnog roka može imati značajnu edukativnu, ali i razvojnu ulogu u životu mladog čovjeka. To bi pomoglo toj mladoj osobi da, izvršavajući jednu takvu obvezu, ujedno stekne nove sposobnosti i vještine, upozna novo i drukčije okruženje, ojača osobnu odgovornost, samopouzdanje, samopoštovanje i niz drugih osobina potrebnih za bolji razvoj svakog mladog čovjeka. Međutim, ovo pitanje i odgovor na isto prvenstveno je u sferi politike i političkih donositelja odluka – kazao je.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori