GILJA: ELEKTROPRVREDA HZ HB sve svoje snage usmjerila je na izgradnju proizvodnih pogona

Vrijeme:1 min, 21 sec

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne završila je novu poslovnu zgradu u središtu Mostara koju danas svečano otvara. Uz ovaj iskorak, tu je i pozitivan rezultat za prošlu godinu, otvaranje prve vjetroelektrane u BiH…

– Prošla godina svakako je povijesna za Elektroprivredu Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Uz to što smo je završili s pozitivnim poslovnim uspjehom i ostvarili dobit, u ožujku smo pustili u rad prvu vjetroelektranu u BiH, našu VE Mesihovina u Tomislavgradu, kaže generalni direktor EP HZ HB mr. Marinko Gilja za Večernji list.

VE Mesihovina imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108, ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh.

– Realizacijom projekta VE Mesihovina, osim izgradnje novih proizvodnih kapaciteta u proizvodnom sustavu EP HZ HB, poboljšali smo i uvjete za razvoj poduzetništva i industrije, osigurali nova radna mjesta te nova financijska sredstva u smislu naknada za općinu Tomislavgrad, tako da korist od VE Mesihovina, uz EP HZ HB, imaju i općina Tomislavgrad, Hercegbosanska županija, FBiH i BiH, ističe Gilja.

U srpnju je položen kamen temeljac za gradnju CHE Vrilo snage 66 MW i vrijednosti od oko 90 milijuna eura, također na području općine Tomislavgrad.

– Ovaj projekt planiramo pustiti u pogon do kraja 2023. godine. U okviru 3SMART projekta na našoj poslovnoj zgradi u Tomislavgradu krenuli smo s proizvodnjom solarne energije i time zaokružili proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, ostvarivši svoj strateški cilj. Nakon u povijesti najlošije hidrološke, 2017., godine koju smo, zahvaljujući preventivnim mjerama štednje, završili pozitivno, tako smo nastavili u 2018. godini te u prvom tromjesječju ove godine, kaže generalni direktor Elektroprivrede HZ HB.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori