Po prvi puta u povijesti sarajevski SDP odustaje od principa konstitutivnosti i označava ju kao “diskriminatornu”.

Socijaldemokratska partija BiH smatra da sadržaj odgovora Bosne i Hercegovine na dodatna pitanja Europske komisije najjasnije oslikava trenutnu poziciju političkog monopola nad svim unutarnjim i vanjskopolitičkim procesima u državi od strane HDZ-a BiH i SNSD-a, koji je opet omogućen svesrdnom podrškom SDA.

“Sramotno je da je SDA pristala na formulacije, poput one kojom se Europskoj komisiji ‘objašnjava’ da je Bosna i Hercegovina multinacionalna država u kojoj je sistem podjela u, navodnom, najboljem interesu građana. Odgovori, kojim se država, praktično, predstavlja kao konfederacija tri nacije, su uvredljivi, neprihvatljivi i suprotni istinskom ustroju i biću bosanskohercegovačkog društva”, priopćeno je iz SDP-a.

Navode da pokušaj promocije segregacije i diskriminacije u školstvu, te branjenje diskriminatornog koncepta konstitutivnosti, koji je čak, lažno tvrde, i u pitanjima okarakteriziran kao suprotan temeljnim načelima EU, samo dodatno potvrđuje da cilj odgovora nije bio dati jasan i istinit prikaz stanja u društvu.

Naprotiv, ističu iz SDP-a, jasno je da je osnovna zadaća davatelja odgovora bila branjenje, ne interesa građana države, nego destruktivnih antidržavnih politika i pokušaj njihovog predstavljanja kao nužne realnosti pred institucijama EU.

“Tumačenja, kojim se presude domaćih i međunarodnih sudova o ukidanju diskriminacije, umjesto kao obaveza na putu uspostave istinski demokratskog društva, zapravo, tretiraju kao prijetnja ‘stabilnom’ segregiranom društvenom poretku, za dužnosnike EU će, nažalost, biti samo potvrda ogromne udaljenosti i nespremnosti naše države da, pod trenutnom političkom upravom, pristupi EU. Mehanizam koordinacije u kojem je županijskim ministrima prepušteno da odgovaraju na najznačajnija vanjskopolitička pitanja države BiH je na kraju samo i mogao rezultirati ovakvim fijaskom i međunarodnom sramotom za naše društvo i državu Bosnu i Hercegovinu, stoji u priopćenju SDP-a.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.