ČOVIĆ: HNS ne odustaje od svojih stavova, nikad više Bošnjaci neće izabrati dva člana Predsjedništva

0

Nikad više bošnjački narod neće izabrati dva člana Predsjedništva BiH, rekao je danas u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović nakon prve konstituirajuće sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

Čović je, kako izvještava Dnevnik.ba, izjavio kako se na sjednici Predsjedništva HNS-a raspravljalo i o uspostavi Glavnog vijeća HNS-a te bi se kroz sljedećih 15-ak dana trebalo dobiti ime novog predsjednika Glavnog vijeća.

„Na samoj sjednici smo raspravljali o političkoj situaciji u zemlji i procesu uspostave vlasti na svim razinama u zemlji. Iskazali smo opredijeljenost da se vlast što prije uspostavi ali na prethodno utvrđenim načelima. Vidio sam da su se oko toga pojavile određene špekulacije, pa su čak i neki predstavnici samog HNS-a BiH postavljali pitanja u smislu jesmo li mi to od nečega odustali i tomu slično. Nema potrebe na to trošiti vrijeme. HNS ima vrlo jasne stavove oko tog“, rekao je Čović tako otklonivši sumnje da će hrvatska politika odustati pristati da se formira vlast bez izmjena Izbornoga zakona BiH.

„Čvrsto vjerujem da ćemo pronaći partnere za promjene Izbornoga zakona. U srijedu ćemo u Sarajevu imati sastanke s predstavnicima glavnih srpskih i bošnjačkih stranaka, ali primarno o Vijeću ministara. Dosta sam oko toga optimističan. Ipak trebamo sačekati i vidjeti kako će ti razgovori u konačnici završiti. Vjerujem da bismo u idućem mjesecu trebali imati novo Vijeće ministara“, istaknuo je Čović.

Na sastanku koji je najavio za srijedu sudjelovat će SDA, SNSD i HDZ BiH.

O karnevalu i Komšiću u Čapljini

Na inzistiranje sarajevskih medija, Čović je prokomentirao i činjenicu da je na karnevalu u Čapljini Željko Komšić predstavljen kao trojanski konj. „To je maskenbal. Nekad su ti bili moji linkovi. Nemojte miješati karnevale i zabavu s drugim vidovima života. To uopće ne treba komentirati. Drugo je pitanje treba li to raditi, ali karneval je karneval. Što se drugog bošnjačkog člana Predsjedništva tiče, nemam baš nikakvih komentara.“

Nikad više bošnjački narod neće izabrati dva člana Predsjedništva BiH, rekao je danas u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović nakon prve konstituirajuće sjednice Predsjedništva HNS-a BiH.

Rekao je i kako će se uskoro formirati vlast i u Hercegovačko neretvanskoj te Herceg bosanskoj županiji.

„Nema razloga da taj posao ne završimo u ovom mjesecu“, rekao je predsjednik HNS-a BiH.

Komentirajući uvjetovanja bošnjačkih stranaka da Srbi moraju prihvatiti ulazak u NATO prije uspostave Vijeća ministara, Čović je rekao kako se tu radi o političkim manevrima.

„Nije moje da komentiram. Bošnjačke stranke mogu između sebe dogovoriti što god žele i to je njihovo pravo i njihova stvar. Isto vrijedi i za Srbe, jednako kao što smo i mi ovdje na HNS-u sve dogovorili unutar hrvatskoga naroda. Mislim da postoje svi preduvjeti da dobijemo čitav dogovor oko Vijeća ministara. Neće biti mandatara dok ne bude postignut čitav dogovor o Vijeću ministara. To je utvrđeno na posljednjem sastanku koji smo održali Dodik, Izetbegović i ja. Dodik je jasno rekao da mu ne pada na pamet da imenuje mandatara pa da onda neke druge stvari dogovara. Najprije dakle treba sve dogovoriti pa će se onda imenovati mandatar“, rekao je Čović.

Također, rekao je kako hrvatski blok stranaka ne postavlja nikakve ultimatume vezane za uspostavu vlasti.

„HNS je jasno rekao da bošnjački narod više nikad neće izabrati dva člana Predsjedništva BiH“, rekao je.

Komentirajući predaju odgovora na upitnik Europske komisije, Čović je rekao kako cijela ta priča nije išla dinamikom koju je on priželjkivao.

„BiH je morala do sada dobiti kandidatski status, i zbog same EU i zbog nas u BiH. Drago mi je da je Dodik otišao predati odgovore na taj upitnik jer tako pokazuje da mu je stalo do EU. Pozivam i druge kolege iz svih političkih opcija da nemamo zadrški kad je kandidatski status u pitanju. U svibnju su izbori za Europski parlament i niti jedna osoba neće ostati na svojoj poziciji u Europskoj komisiji. Mi ćemo s ovim ljudima raditi vjerojatno do rujna. Koga mi zanimamo u tom periodu? Trebamo biti realni. Mi smo izvan svih tema. Vidjeli smo koliko se pažnje posvetilo Makedoniji i to se žarište riješilo. Sad je fokus na Srbiji. Mi smo do sada trebali riješiti pitanja granica s Hrvatskom i Srbijom. To je i naša odgovornost“, rekao je Čović.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara