UPITNIK EUROPSKKE KOMISIJE; BiH će u Bruxelles poslati 23 nepotpuna odgovora

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Sutra će u Bruxellesu predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik europskim dužnosnicima uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije. Ipak, odgovori na 655 dodatnih pitanja neće biti potpuni. Službenici u BiH nisu uspjeli usuglasiti odgovore na 23 dodatna pitanja, rečeno je iz Direkcije za europske integracije (DEI) BiH.

Na dodatna pitanja iz Upitnika EU iz tijela Mehanizma koordinacije BiH su za 22 pitanja i jednom potpitanju usuglasila odgovor koji glasi: “Nismo u mogućnosti u ovom trenutku dostaviti odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija”.

Glasnogovornica DEI-a Martina Trogrlić kazala je za portal Srpska.info da su odgovori na svih 655 pitanja, uključujući i ove odgovore, potvrđeni od strane izvršnih vlasti na svim nivoima i dostavljeni su Europskoj komisiji.

“Navedene odgovore tijela mehanizma koordinacije dala su u slučajevima kada u tom trenutku ili nisu raspolagala traženom informacijom ili gdje nadležne institucije nisu mogle postići suglasnost o drugačijem odgovoru, nego su se usuglasile upravo o ovakvom odgovoru na pitanje”, kazala je Trogrlić.

Na pitanje mogu li se takvi odgovori smatrati prihvatljivim za EU, rekla je da su svi odgovori koje je BiH dostavila relevantni za Europsku komisiju, koja će procjenjivati njihov sadržaj, obuhvat i kvalitetu.

Prema podacima Inicijative za monitoring europskih integracija BiH, koja okuplja više od 40 organizacija civilnog društva, među neodgovorenim pitanjima nalazi se i ono u kome se traži objašnjenje zbog čega nije izvršeno 13 odluka Ustavnog suda BiH, ali je zastupljen i velik broj pitanja iz poglavlja 22. Regionalne politike, kao i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura.

Da se na više od 20 pitanja nije postiglo usuglašenje potvrdio je i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić koji je danas kazao da “na razini BiH ima lidera kojima je važnije opstruiranje formiranja vlasti od europskih integracija.”

“Opstrukcija uzima gorke plodove. Imamo ljude koji su nam legitimni partneri na razini BiH, ali ne žele se posvetiti europskim integracijama, već se posvećuju uvjetovanju i diskriminaciji Republike Srpske. Ti ljudi nanose štetu i FBiH”, ocijenio je Stevandić.

Nakon što finalizira Mišljenje, Europska komisija će svoje mišljenje o zahtjevu BiH dostaviti Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije koje će razmotriti Mišljenje i jednoglasno odlučujući donijeti odgovarajući zaključak koji na političkoj razini treba da potvrditi i Europsko vijeće.

Za dobivanje kandidatskog statusa potrebno je da sve članice EU daju zeleno svjetlo na zahtjev BiH.

Hoće li nepotpuni odgovori na više od 20 dopunskih pitanja imati presudni značaj za dobivanje kandidatskog statusa BiH, ostaje ocijeniti institucijama Europske unije.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)