HRVATSKA; Čiji to novac Živi zid dijeli ljudima po ulici?

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

Politička stranka Živi zid već duže vrijeme po središnjim trgovima u Hrvatskoj dijeli novac u gotovini. Riječ je o, kako tvrde u Živom zidu, 500 kuna donacije za samohrane roditelje. U političkoj povijesti Hrvatske više je slučajeva kada su stranke donirale svoje birače, poput koncerata, besplatne hrane i pića te raznih darova, no ovo je, koliko je poznato, prvi put da se novac biračima dijeli u gotovini i to na ulici.

Novac iz državnog proračuna i plaća saborskih zastupnika Živog zida

“Novac izdvajamo iz proračuna stranke, ali i plaća naših zastupnika. Stranka se financira iz državnog proračuna i u manjoj mjeri iz članarina i donacija. Poznato je da Živi zid svake godine veći dio svojih sredstava donira građanima, ovo je prvi put da to radimo u gotovini”, objašnjava tajnik Živog Zida Tihomir Lukanić, dodajući kako postoji točna evidencija kome je namijenjen taj novac. Lukanić tvrdi kako postoji popis roditelja koji su dobili novac.

“Postoje ugovori o donacijama koje su roditelji potpisali i koje smo dužni dati reviziji. Postoji i sustav provjere. Svaki roditelj dobije 500 kuna, a do sada smo podijelili oko 100.000 kn. Nismo još gotovi jer do svakog roditelja treba doći, što je odužilo proces, ali svi će doći na red”, kaže Lukanić za zagrebački Index.

Lukanić: Ovo dosad nitko nije radio

Na izravan upit smatra li kako bi Živi zid mogao imati problema zbog činjenice da doslovno dijele gotovinu građanima, Lukanić odgovora kako ne očekuje poteškoće.

“Kontaktirali smo Reviziju uoči početka akcije, Poreznu upravu i Ministarstvo financija. Oni međusobno nisu usklađeni i zapravo su nam dali dosta različite informacije jer to nitko nikada nije radio. Vjerujemo da su građani iznad birokracije”, kaže Lukanić na kraju.

Ako je u programu stranke, nema problema

Ni Državni ured za reviziju Republike Hrvatske, čini se, ne vidi ništa sporno u tome da stranke dijele novac biračima na ulici. Kažu kako političke stranke nisu obvezne o svojim akcijama isplata dobrovoljnih priloga, odnosno donacija, izvijestiti Državni ured za reviziju.

“Ako se isplata dobrovoljnog priloga obavlja u skladu s godišnjim programom rada i financijskim planom političke stranke, tada je ta aktivnost dopuštena”, kažu iz Revizije RH, dodajući kako njihov ured svoje mišljenje izražava samo u postupku revizije.

Ni u hrvatskom Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) ne vide problem u tome da stranke slobodno dijele novac građanima.

“Politička stranka mora koristiti svoja financijska sredstva u skladu s godišnjim programom rada i financijskim planom te su donacije fizičkim osobama moguće ako su predviđene navedenim programom i planom”, kažu iz DIP-a RH.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori