HOĆE LI BITI UHIĆEN? Guaido najavio povratak u Venezuelu

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Oporbeni vođa Venezuele Juan Guaido rekao je da će se vratiti u zemlju nakon posjete Ekvadoru i pozvao na nove prosvjede sljedeći tjedan protiv predsjednika Nicolasa Madura čija mu je vlada zabranila odlazak u inozemstvo.

Guaido je proveo proteklih nekoliko dana na putovanju po zemljama Latinske Amerike kako bi dobio njihovu potporu za kampanju kojom bi formirao prijelaznu vladu i svrgnuo Madura.

Najavio povratak u Venezuelu

Posjetio je Brazil, Argentinu i Paragvaj nakon što je prošli tjedan iz Venezuele otputovao u Kolumbiju kako bi koordinirao slanje humanitarne pomoći svojoj zemlji.

Međutim, snage vjerne Maduru zaustavile su konvoj.

“Što se tiče sljedećih koraka za narod Venezuele, najavljujem svoj povratak kući iz Ekvadora”, rekao je na novinskoj konferenciji u Salinasu koju je održao zajedno s predsjednikom Ekvadora Leninom Morenom. Moreno mu je dao potporu za “duboku transformaciju” Venezuele.

Guaido nije rekao kada će se točno niti kako vratiti u Venezuelu. Očekuje se da će otputovati iz Ekvadora u nedjelju, kako kaže program njegova posjeta.

Hoće li biti uhićen po povratku?

Guaidov povratak mogao bi dovesti do njegova uhićenja.

Vrhovni sud zabranio mu je putovanja nakon što se 23. siječnja proglasio privremenim predsjednikom, što je većina zapadnih zemalja priznala kao legitiman potez. Guaido je naglasio da bi građani Venezuele trebali ponovno izaći na ulice u ponedjeljak i utorak, kada se u Venezueli kao i u drugim latinoameričkim zemljama, održava karneval.

“Imamo malo toga slaviti a puno raditi”, dodao je.

Iako administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nije isključila mogućnost vojne intervencije kojom bi se svrgnuo Maduro, vjeruje se da ipak do nje neće doći a njegovi latinoamerički partneri umjesto vojne intervencije potiču sankcije i diplomaciju.

 

http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)