Tko je jedina Hrvatica u ISIL-u koja je preživjela?

Vrijeme:4 min, 7 sec

 

 

Hrvatska ISIL-ovka je živa i navodno se želi vratiti u Hrvatsku. To su najnovije vijesti koje dolaze iz Sirije o 32-godišnjoj Dori Bilić, o kojoj se ništa nije čulo još od 2014. kad je posljednji put viđena u Raki, gradu u kojem su ISIL-ovci imali snažno uporište.

Njezin otac i brat odmah su preko Ministarstva vanjskih poslova pokrenuli postupak za njezino vraćanje u domovinu.

“Želimo poručiti Dori da smo uz nju i da joj želimo pomoći”, rekli su članovi njezine najuže obitelji. Svi koji poznaju obitelj Bilić ostali su u šoku kad je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija prije nekoliko godina objavila da se na području pod kontrolom ISIL-a nalazi sedam osoba s hrvatskim državljanstvom, od kojih šestorica nikad nisu trajno živjeli u Hrvatskoj. Sedma osoba je hrvatska državljanka Dora Bilić, koja je u gradu Raki sa suprugom, inače državljaninom BiH.

Mnogi su se pitali kako se Dora uopće našla na teritoriju kalifata, budući da je njezina cijela obitelj katolička. Dapače, svi su vrlo ugledni. Otac, koji je porijeklom iz okolice Imotskog, je poljoprivredni stručnjak, majka arhitektica, brat diplomirani pravnik, dok joj je baka bila magistrica farmacije, a djed inženjer elektrotehnike.

Dora je, nakon odličnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nije joj bio previše izazovan, pa se educirala za fizioterapeutkinju. Nije ju baš držalo mjesto, pa je počela putovati po Europi, a kako je govorila i strane jezike, tako se skrasila u Londonu.

Tu je upoznala svog prvog supruga, kršćanina koji se s vremenom prebacio na islam, pa je to učinila i Dora. Oboje su ubrzo pristupili i muslimanskim organizacijama, no Dora postaje ubrzo radikalnija od svog supruga, pa se razvela od njega i odmah nakon toga, 2012. godine odlazi u susjednu BiH. Tamo u selu Gornja Maoča, koja je bila sjedište vehabija, upoznaje Senada Avdića zvanog Čađo. Iako je bio u braku i imao djecu, Čađo je zbog Dore napustio sve i par je zajedno krenuo u Siriju.

Vjeruje se da je Dora Čađi rodila i dijete. Prema izvorima iz SOA-e, Dora je 2014. godine ranjena tijekom napada koalicijskih zrakoplova koji su napali položaje ISIL-a, a vjeruje se i da je Avdić tada isto ranjen. Nakon toga više nije bilo nikakvih vijesti o ovoj Hrvatici, a prvi put nakon pet godina ovih dana jedna osoba iz BiH potvrdila je da je ona viđena prije nekoliko dana na minijaturnom teritoriju koji još kontroliraju ISIL-ovci pred totalnim rasulom.

Navodno je viđena u Baghuzu, selu na istočnoj obali rijeke Eufrat, na granici s Irakom, gdje su se, kako je izvijestio CNN prije nekoliko dana, vodile završne bitke protiv ostataka ISIL-ovih snaga. Da je vidjela Doru, potvrdila je jedna BiH državljanka, odnosno njezina obitelj koja živi u susjednoj državi za Slobodnu Dalmaciju.

Kako je rekla, Doru Bilić poznaje otprije i srele su se u Baghuzu prije 20-ak dana.” Kako je rekla, ne zna što se dalje s njom događalo jer su se razišle, a sugovornica je preko WhatsAppa rekla da je ona prešla na teritorij koji kontroliraju kurdske snage.

Hoće li Dora Bilić uspjeti izaći iz obruča koje su stvorile sirijske vojne snage i hoće li se uspjeti vratiti u Hrvatsku ovisi i o tome hoće li ju ISIL-ovci pustiti da se preda i prijeđe na stranu dosadašnjih neprijatelja – sirijsko-kurdskih snaga. Neke žene i djeca već su prešli u kamp Roj blizu grada Kamišlija na sjeveru uz granicu su Turskom, jer na teritoriju kalifata više nisu imali ni hrane, ni vode, ni medicinske skrbi.

Inače već mjesecima strani mediji pišu da se Europljanke koje su otišle na teritorij ISIL-a i udale se za fanatike, žele vratiti u matične države i mole svoje vlade da im to omoguće zbog djece koja sada ispaštaju zbog njihovih pogreški. Primjerice, u kampu Roj trenutačno je 700 žena i njihovih 1500 djece gdje žive u bijednim uvjetima. Mnoge države ne žele ih primiti nazad jer strahuju da su zadojene ekstremizmom i da bi mogle nastaviti raditi probleme kad se vrate.

Otac Stipan Bilić danas živi u Studencima nedaleko Imotskog i pokrenuo je službenu proceduru za povratak svoje kćeri u Hrvatsku. Njezina obitelj je ogorčena jer, kako su rekli, Dora je iskorištena za propagandu, a oni osuđuju svaki pa i islamski radikalizam i terorizam.

Inče Dora nije jedina Hrvatica koja se pridružila radikalnim muslimanskim pokretima. Bjelovarčanka Irena Horak također je bila ostrašćena pobornica Al Qaide i govorila je da želi postati samoubojica. Za nju se saznalo u rujnu 2011. kad su američke bespilotne letjelice u napadu ubile jednog od njihovih vođa i najvećih svjetskih terorista Anwara al-Awlakija. Danski obavještajac Morten Storm rekao je da ga je do Al-Awlakija ‘dovela njegova mlada žena, Hrvatica koja se sada zove Amina i koja živi u Jemenu‘. Prema njegovim informacijama, ona je rekla da želi postati bombašica samoubojica. Navodno joj je pravo ime Irena Horak, a od tada joj se gubi svaki trag.

 

http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori