ODLAZAK MLADIH “Nije Nijemac uložio ni centa u školovanje mog djeteta, nego ja i BiH, a dobivaju gotov kadar”

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

 

Plaće kakve su trenutačno u BiH neće zaustaviti mlade da odlaze. Kći mi je završila fakultet i namjerava ići. Nije Nijemac uložio nijednog centa u školovanje naše djece, a dobiva gotov kadar. Školovanje mog djeteta koštalo je prvo mene pa potom i državu. I sada ode. To je ogromna šteta”, kazao je ogorčeni otac na pitanje kolika bi plaća zaustavila mlade da odlaze iz BiH, piše Večernji list BiH.

Sličnog mišljenja je i otac čija djeca su već otišla iz BiH.

“Ovdje ljudi rade za 300 – 400 KM, a na Zapadu za 1500 – 2000 eura. Ovdje radnik jednostavno ne može opstati. Da mu je 1000 KM plaća, ne može preživjeti. Imam troje djece i svi su otišli vani, svi su završili fakultete. Što su mogli ovdje kad su mi tražili 15.000 KM da se zaposle. Žao mi je što su otišli, ali što su drugo mogli”, kazao je.

Nerealan prosjek od 900 KM

Kolika je plaća potrebna da radnici ostanu u BiH? Fokus je napravio anketu na ulicama bh. gradova, građani su složni da plaće moraju značajno rasti. “Prije svega, treba razdvojiti dvije stvari, a to su plaće produktivnih radnika i neproduktivnih, koji nabijaju prosjek. Moja procjena je da ako želimo zaustaviti ovakav odljev produktivne radne snage i pojedinih zanimanja koja su tražena, bez 1000 KM prosječne plaće to se neće dogoditi”, kazao je jedan od anketiranih građana, a s njim se slažu i ostali.

“Prosjek bi trebao biti 1500 KM, ovaj trenutačni od 900 KM nedovoljan je za život jer je sve poskupjelo, troškovi su se povećali. Još su u tih 900 KM uračunali javni i privatni sektor. Što se ne objavi samo privatni sektor? Prosjek bi bio znatno niži od 900 KM. Plaće u javnom i privatnom sektoru su u katastrofalnom nesrazmjeru”, kategoričan je jedan od mlađih bh. građana. Velik broj anketiranih složio se da bi plaća trebala biti 1500 KM i tek tada bi odlazak bio zaustavljen.

Tražili dostojanstven život

Potražnja za radnom snagom u Bosni i Hercegovini sve je intenzivnija. Trend odlaska radnika, kao i susjedne države, zahvatio je i BiH, koja od zemlje s visokom stopom nezaposlenosti polako postaje ona u kojoj je sve teže pronaći kvalificiranu radnu snagu. Sve donedavno radnici u BiH tražili su uvjete dostojanstvene zaposlenom čovjeku jer su često od poslodavac mogli čuti: “Ako ti nećeš, ima tko će raditi”.

No, polako dolazi vrijeme da više nemao onih koji hoće raditi za neke mizerne plaće od kojih ne mogu podmiriti ni najosnovnije životne potrebe. Povećanje plaća u BiH, uz otvaranje novih radnih mjesta na koje će dolaziti sposobni, a ne podobni, svakako je jedna od krucijalnih stvari kako bi barem malo zaustavili val iseljavanja te općenito poboljšali demografsku sliku. Međutim, povećanje plaća, i to u značajnom iznosu, mora se ostvariti u realnom sektoru jer veće plaće za političare i uhljebe situaciju će popraviti samo statistički, odnosno “na papiru”.

Prosječna plaća u BiH, koja je oko 900 KM, ne odaje pravu sliku stanja u državi jer visok prosjek “nabija” javni sektor, dok u privatnom radnici rade za znatno manje novca. Podaci državnih institucija zorno pokazuju da više od 426.000 zaposlenih prima plaću tek od oko 600 KM. S obzirom na to da je službeno u BiH zaposleno 816.465 osoba, slika današnje zemlje više je nego jasna.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori