ISIL-ovka Dora Bilić je živa i želi napustiti kurdski kamp, dok Irena Horak, članica al-Qaide, ima potpuno drugačije planove

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

 

Prema dostupnim informacijama Irena Horak, koja je bila udana za jednog od vođa AL-Qaede, klerika Anwara Al Awlakia u potpunosti je posvećena životu među radikalnim islamistima i nema naznaka da bi se željela vratiti u Hrvatsku.

Dora Bilić, hrvatska državljanka koja je prije sedam godina zajedno sa svojim suprugom Senadom Avdićem otišla u Siriju i pridružila se ISIL-u živa je i nalazi se u jednom od kampova za žene pod kontrolom Kurda u području sirijsko-iračke granice, doznao je prije nekoliko dana Jutarnji list od krugova hrvatskih sigurnosnih službi.

Zasad nije poznato da li se nalazi na teritoriju Sirije ili Iraka. Prema istom izvoru, ona svakako želi izaći iz tog kampa, ali nije poznato želi li se vratiti u Hrvatsku ili ne.

Druga hrvatska državljanka, Irena Horak koja se 2010. priključila islamskoj terorističkoj organizaciji Al Qaidi, živa je i sa djecom se nalazi u Jemenu na području koje i dalje kontroliraju ostaci te terorističke organizacije, doznaje Jutarnji iz istih izvora.

Prema dostupnim informacijama Irena Horak, koja je bila udana za jednog od vođa AL-Qaede, klerika Anwara Al Awlakia u potpunosti je posvećena životu među radikalnim islamistima i nema naznaka da bi se željela vratiti u Hrvatsku.

Prema posljednjem službenom izvještaju Sigurnosno obavještajne agencije, sedmero hrvatskih državljana proteklih godina boravilo je na područjima pod kontrolom ISIL-a od kojih samo jedna osoba ima isključivo hrvatsko državljanstvo. Riječ o Dori Bilić. Irena Horak je u redovima Al- Qaide i ne spada u tu skupinu.

Ostale osobe u redovima ISIL-a imaju dvojno državljanstvu i nisu obitavali u Hrvatskoj. Prema dostupnim informacijama uglavnom je riječ o ženama koje su otišle u Siriju i Irak kao potpora svojim muževima džihadistima. Neke od njih su tamo i rodile djecu.

Nakon što su porazili snage ISIL-a graničnom području Sirije i Iraka, Kurdi su osnovali više kampova u koje su smjestili mnoštvo žena i djece zajedno s dijelom boraca ISIL-a.

Riječ o ženama džihadista koje su se same predale, a u javnosti su prozvane džihadističkim udovicama. U javnosti je najpoznatiji Roj camp u kojem je, prema dostupnim podacima, oko 1000 žena i 2000 djece.

Brojne žene u kampovima nastoje sakriti pravi identitet, jer se boje kaznenog progona, pa se predstavljaju lažnim imenima i nacionalnostima, no prema dostupnim podacima u kampovima je više stotina žena iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nizozemske, Kanade, Bosne i Hercegovine te Dora Bilić.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)