Zrak opasan po zdravlje u većini gradova u BiH

Vrijeme:57 sec

 

U većini gradova Federacije BiH u kojima se vrši mjerenje kvalitete zraka ocijenjena je kao nezdrava, što može izazvati pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme, podaci su stranice “Zrak.ekoakcija”.

Plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama preporučuje se smanjenje bilo kakve tjelesne aktivnosti i veća naprezanja tijekom boravka vani.

Prema mjerenjima obavljenim u 7.00 sati, indeks kvalitete zraka u Zenici iznosio je 183, slijedi Ilijaš sa 170, Lukavac 163, te Tuzla i Sarajevo 155.

Zrak nezdrav za osjetljive kategorije bio je u Goraždu s indeksom 145, dok je dobra kvaliteta zraka jutros jedino izmjerena u Jajcu.

Vrijednost indeksa kvalitete zraka od nula do 50 je dobra, od 51 do 100 umjereno zagađena, od 101 do 150 nezdrava za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrava, od 201 do 300 vrlo nezdrava, a više od 300 se opisuje kao opasna po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj web-stranici prikupljeni su s mjernih stanica službenih institucija u FBiH, rečeno je ranije Srni u Udruženju “Eko-akcija” u Sarajevu.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori