PET MJESECI NAKON IZBORA Kompletira se zakonodavna vlast BiH, izvršna još ni na vidiku

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

 

Sutra (četvrtak) će se u Sarajevu održati konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Bariša Čolak, član Kolegija Doma naroda u prošlom sazivu te reizabrani izaslanik u Klub Hrvata u novom sazivu državnog Doma naroda u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao je da se očekuje izbor predsjedatelja Doma te dvoje njegovih zamjenika kao i formiranje klubova naroda.

Reprezentativni sastav

Podsjetimo u Kub Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH izabrani su Dragan Čović, Briša Čolak, Lidija Bradara, Marina Pendeš, svi ih HDZ BiH i Zlatko Miletić iz DF-a. Klub Srba činit će Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović iz SNSD-a, te Mladen Bosić iz SDS-a, dok će u Klubu Bošnjaka sjediti Bakir Izetbegović, Asim Sarajlića i Amir Fazlić iz SDA, Denis Bećirović iz SDP-a, te Fahrudin Radonćić iz SBB-a.

U Domu naroda tako će se naći reprezentativna ekipa bh političara; lideri tri stranke HDZ-a, SDA i SBB-a (Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić), dvojica bivših stranačkih predsjednika (Mladen Bosić i Bariša Čolak) i jedan bivši predsjedatelj Vijeća ministara (Nikola Špirić).

Očekuje se da u vodstvo Doma budi izabrani lideri HDZ BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović, te dopredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

Čolak se osvrnuo i na odugovlačenja bošnjačke strane kada je u pitanju formiranje vlasti u BiH kazavši da SDA još uvijek u DF-u vidi poželjnog partnera koji će zajedno s njima predstavljati Bošnjake u vlasti.

Konstituirajuće sjednica Doma naroda Parlamenta BiH održat će se u 11 sati kako su se međusobno dogovorili članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH u prošlom sazivu.

“Nadam se da će to biti jedna kratka i konstruktivna sjednica. Imat ćemo samo tri točke dnevnog reda; davanje svečane izjave izaslanika, onda će predstavnici Hrvata, Srba i Bošnjaka osnovati svoje klubove naroda te će doći do izbora predsjedatelja te prvog i drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda. To je uobičajena procedura na konstituirajućim sjednicama, tako će biti i ovaj put. Mislim da ništa drugo neće biti na dnevnom redu taj dan”, kazao je Čolak za HMS.

Kad će Vijeće ministara?

Tako će nakon gotovo pet mjeseci od održavanja općih izbora u BiH biti konstituiran Parlament BiH. No izbor izvršne vlasti- Vijeća ministara- još nije na vidiku.

Bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović uvjetuju imenovanje SNSD-ovog Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara njegovim pristajanjem na nasatavak NATO-puta, čemu se SNSD protivi.

-Kako je ovaj put došao red da predsjedatelj Vijeća ministara bude iz srpskog naroda SDA uvjetuje potvrdu tog mandatara činjenicom da prethodno treba prihvatiti akcijski plan za NATO (MAP) i to stoji jako dugo. Ne vidim nekog pomaka u smislu da se od tog uvjeta ili zahtjeva odustalo. Nedavno sam na nekim portalima pročitao i izjavu gospodina Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara, kako će izbor prvog čovjeka Vijeća ministara biti završen kad se to pitanje riješi. Hoće li ili neće tu biti približavanja stavova i ako hoće u kojem će to vremenu biti meni je jako teško govoriti ovako na pamet, rekao je Čolak za HMS.

Čolak je mišljenja da je ogromna šteta što se vlast na državnoj razini još nije formirala. „Državna vlast je ta koja je nositelj procesa barem kada su u pitanju europske integracije. Na stranu što mi trebamo imati učinkovit mehanizam koordinacije, ali je adresa država – državni Parlament i Vijeće ministara kada je riječ o integrativnom procesu odnosno europskom putu Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Čolak.

Naš sugovornik napominje da je važnost što skorijeg formiranja vlasti ponovljena i prilikom nedavne posjete članova Predsjedništva BiH Bruxellesu. „Treba vidjeti hoće li doći do približavanja stavova ili ne. Sada je to, prije svega, pitanje za bošnjačku stranu“, kazao je Čolak.

Prema najavama krajem tjedna trebao bi se održati sastanak lidera HDZ BiH, SDA i SNSD-a, stranaka koje bi trebale činiti vladajuću koaliciju na razini BiH. Hoće li se na tom sastanku postići dogovor o imenovanju mandatara Vijeća ministara i time otpočeti proces uspostave izvršne vlasti BiH ostaje vidjeti.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)