VENEZUELA; Maduro najavio uhićenje Guaida

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

 

Venezuelanski oporbeni čelnik Juan Guaido mogao bi biti uhićen ako se vrati u svoju zemlju iz posjeta Kolumbiji, naznačio je predsjednik Nicolas Maduro u intervjuu objavljenom u utorak.

“On ne može samo doći i otići. On će morati izaći pred lice pravde, a sud mu je zabranio da napusti zemlju. Ja ću poštovati zakone”, rekao je Maduro za ABC News, prenosi Hina.

Venezuelski Vrhovni sud zabranio je Guaidou da putuje u inozemstvo u siječnju. Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, po riječima državnog odvjetnika Tareka Williama Saab, “ozbiljnih kaznenih djela povrede ustavnog poretka”.

Otputovao u Kolumbiju

Usprkos tome, Guaido je otputovao u kolumbijski pogranični grad Cucutu tijekom vikenda kako bi nadgledao dostavu humanitarne pomoći Venezueli, što su spriječili venezuelski vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca. Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno interveniraju u njegovoj zemlji i njega svrgnu s vlasti.

Guaido je nakon Cucute otputovao u kolumbijsku prijestolnicu Bogotu na sastanak Limske skupine, čije su ga zemlje članice priznale za privremenog predsjednika Venezuele.

On je rekao kolumbijskim medijima da će se uskoro vratiti u Venezuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati odgovarati pred sudom.

“Nicolas Maduro nije u poziciji da ikoga uhićuje u ovoj zemlji… Sudovi imaju svoje postupke i oni daju naloge izvršnome tijelu… Nitko ne može biti iznad zakona”, rekao je Guaido za ABC News.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori