Plenković o predsjedničinoj razlici pozdrava “Za dom spremni”

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u Slavonskom Brodu je upitan za komentar izjave predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da treba razlikovati ustaški pozdrav “Za dom spremni” od pozdrava “Za dom spremni” u Domovinskom ratu te odgovora Milorada Pupovca na to da razlike ne bi trebalo biti. Premijer je rekao da nije čuo tu izjavu.

– Ono što je dobro da su preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću bile veoma precizne, argumentirane i uzele su kontekst Domovinskog rata i tih obilježja, osobito na mjestima gdje su pripadnici HOS-a poginuli. To je vrlo strogo ograničena preporuka i na taj način se percipira, naglasio je.

“Kada Rafinerija Brod opet bude u funkciji, zagađenje mora biti što manje”
Premijer je u Slavonskom Brodu, uoči svečanog obilježavanja 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji, kazao da kada Rafinerija Brod ponovno dođe u funkciju najvažnije da to bude sa što manjim onečišćenjem zraka, te je po njemu varijanta s plinofikacijom te bosanskohercegovačke rafinerije najrazumnija.

– Mi smo tu napravili ogromne iskorake, nažalost tamo se prije nekoliko mjeseci dogodila nesreća, srećom bez većih posljedica. Najbitnije je da kada i ako ponovno dođe u funkciju da dođe do što manjeg onečišćenja zraka, a ova varijanta s plinofikacijom je po meni najrazumnija i tu je angažman bio stopostotan i na tom tragu će ministar Ćorić i suradnici nastaviti raditi, rekao je premijer.

Plenković je vezano za obilježavanje 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Brodsko-posavskoj županiji kazao da je ta stranka imala snažnu i ključnu političku ulogu u toj županiji.

Smatra i da bi uz osječko Sveučilište i Slavonski Brod trebao postati sveučilišno središte, dodavši da je to snažna poruka Slavoniji u okviru Projekta Slavonija koji je po njegovom sudu ključan za dugoročni razvoj i kvalitetni život u svim slavonski županijama.

Plenković je istaknuo da je Vlada ulagala sredstva i u modernizaciju bolnica i u navodnjavanje i apsorpciju iz EU fondova, integrirana teritorijalna ulaganja za Slavonski Brod – više od 32 milijuna eura.

– S naše strane smatramo da stvaramo preduvjete za nova radna mjesta i za ostanak i sprječavanje deopopulacije i bolju prometnu povezanost Brodsko-posavske županije, rekao je.

Najavio je da će idući sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem biti organiziran za nekoliko mjeseci, a domaćin će biti Nova Gradiška.

Plenković se u Slavonskom Brodu susreo i sa županijskim stranačkim vodstvom i kandidatima HDZ-a na izvanrednim izborima za općinsko vijeće u Davoru koji se održavaju 10. ožujka.

Posebno je istaknuo kako je tijekom razgovora bilo riječi o mostovima Svilaj i Stara Gradiška na granici s Bosnom i Hercegovinom, o projektu Luka Brod i Sveučilište Slavonski Brod.

– Posebno mi je drago da je projekt luke vrijedan 130-135 milijuna kuna u tijeku i da će radovi na mostu Svilaj uskoro biti gotovi. Ići će se s pristupnom cestom i novim mostom kod Stare Gradiške. Na taj način u prometnom smislu Brodsko-posavska županija dobiva sasvim novu dimenziju, rekao je Plenković, prenosi Hina.

 

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)