Na crnogorskom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme ništa novog. I dalje, ustaljenim mirnom ritmom, usprkos činjenici da su članovi NATO-a rasprodaju brodove bivše JRM koje su 1991. godine ukrali iz hrvatskih luka.

Ministarstvo obrane Crne Gore sprema se oglasiti prodaju dva velika patrolna broda (PP-33 i PP-34) koja su do 1991. bili bazirani u ratnoj luci Lora u Splitu, piše Maxportal.hr.

Temeljem načela teritorijalne pripadnosti koje proizlazi iz sukcesijskih pravila o diobi vojne imovine SFRJ, riječ je o hrvatskoj imovini. To su dva zadnja kapitalna broda koja su još ostali na crnogorskom lageru ukradene robe. Namjera je Crnogoraca s utrženom zaradom od prodaje hrvatske imovine kupiti jedan patrolni brod dužine između 40 i 50 metara.

Zanimljivo da je prošle je godine crnogorski ministar obrane Predrag Bošković pregovarao sa Izraelom oko prodaje ova dva broda. Sa Izraelcima se Bošković često susreće zadnjih godina. Jedna od ideja bila je da se u Izraelu obavi remont, izvrši prenaoružanje i modernizacija ta dva još vrlo perspektivna i kvalitetna broda, a potom preprodaju nekoj trećoj državi.

Također, stručnjaci upozoravaju da bi se VPBR-ovi u kratkom vremenu mogli prilagoditi za zaštitu izraelskih plinskih polja u Mediteranu i popuniti rupu do dolaska korveta SAAR-6 (MEKO-80). Hoće li planirani tender biti prvi korak da Izrael, ili neka druga država, kupi, fregate ukradene iz Splita, ostaje da se vidi.

Ministarstvo obrane Crne Gore u proteklom je desetljeću rasprodalo većinu vrjednijih brodova, plovila i naoružanja nekadašnje brojne flote JRM-a, čije je brodovlje, više od 80 posto, prije 1991. bilo bazirano u hrvatskim lukama. Prodajom fregata, raketnih i torpednih čamaca, podmornica, raketnih sistema more-more i obala-more, torpeda i ostale brojne tehnike mala je Crna Gora zaradila, prema neslužbenim procjenama, više od 200 milijuna eura.

Ništa od toga ne bi bilo sporno da se ne nameće pitanje – odakle toj zemlji, koja je u vojnom proračunu bivše Jugoslavije sudjelovala s manje od tri posto doprinosa, ta golema ratna flota? I poznati beogradski vojni komentator Miroslav Lazanski svojedobno se ironično zapitao tko je i kada Crnoj Gori poklonio čuveni školski jedrenjak “Jadran”?

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.