​Graničnoj policiji BiH nedostaje 446 policijskih službenika!

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

 

Na sjednici Stručnog kolegija Granične policije (GP) BiH koja je održana u glavnom uredu u Sarajevu razmatrano je Izvješće o radu te policije za 2018. godinu. Analiziralo se komplicirano stanje s ilegalnim migrantima na bh. granici, s posebnim naglaskom na sprječavanje krijumčarenja ljudi, a u potragama, koje su ujedno i primarna djelatnost ove agencije, postignuti su bolji rezultati u odnosu na 2017. godinu. Također, u izvješću se navodi da Graničnoj policiji BiH nedostaje 446 policijskih službenika.

Evidentirano je 4.164 pokušaja ili prelazaka državne granice, 1.964 osobe za kojima su nadležna tijela raspisali tjeralice, potrage, mjere zabrane prelaska državne granice ili je riječ o sigurnosno zanimljivim osobama, što je za 10,86 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Među uhićenima na graničnim prijelazima su i osumnjičeni za najteža kaznena djela, odnosno ubojstvo, spolni odnos s djetetom, razbojništvo, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materijala, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i slično.

Na graničnim prijelazima u pojasu i u unutrašnjosti BiH, evidentirano je 375 kaznenih djela, a značajno je povećan i broj otkrivenih kaznenih djela u vezi krijumčarenja ljudi.

U prethodnoj godini, privremeno je oduzeto 310 kilograma marihuane, kilogram heroina, 10,9 kg ecstasyja i manje količine drugih vrsta opojnih droga, a u 223 slučaja oduzeto je 338 dokumenata za koje postoji sumnja da su krivotvoreni, što je povećanje za 134,7 posto otkrivenih dokumenata u odnosu na 2017. godinu.

Graničnoj policiji BiH nedostaje 446 policijskih službenika, a s pojačanim pritiskom migranata, očekuje se podrška drugih policijskih agencija kada je riječ o službenicima, te svih nadležnih bh. institucija i međunarodnih organizacija u ponovnom pribavljanju specijalističke opreme.

Novija i suvremenija specijalistička oprema pridonijela bi učinkovitijem nadzoru granice, međutim, s novonastalom kompliciranom situacijom s migrantima ta pomoć bila je minimalna, navodi se u priopćenju.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori