ZVIZDIĆ: BiH neće biti sabiralište migranata na zapadnom Balkanu

Vrijeme:1 min, 43 sec

 

 

Bosna i Hercegovina neće dozvoliti da postane sabiralište migranta na zapadnom Balkanu i bilo kakvu financijsku pomoć koja bi bila usmjerena za to nećemo prihvatiti, kazao je danas novinarima u Sarajevu predsjedatelj Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

Podsjetio je da BiH za sada ima šest centara u kojima može biti smješteno maksimalno 4.500 migranata i to je onaj broj s kojim se može nositi i upravljati centrima, imajući u vidu činjenicu da je BiH očuvanje sigurnosti najvažnije pitanje, prenosi Fena.

Napomenuo je da će se nastaviti postupati s migrantima na temelju tri osnovna principa među kojima je prvi humani način postupanja s migrantima, a uz to poštovat će se međunarodni i domaći zakoni koji reguliraju tu oblast.

Međutim, ako granice prema Europskoj uniji budu u potpunosti zatvorene, onda će BiH ići u pravcu zatvaranja svojih granica, potvrdio je Zvizdić, jer ukoliko bude pojačan priliv migranata na balkanskoj ruti zaštitit će se i bh. granice.

Najavio je da će o tome sutra raspravljati i Vijeće ministara BiH na sjednici kada će se razgovarati o novom broju policajaca, načinima zaštite istočnih granica, ali i novim porukama bh. susjedima da ne forsiraju prelazak migranata iz Srbije i Crne Gore prema BiH.

– To nije dobrosusjedski odnos, to nije korektan odnos i to ćemo zaustaviti. Drugi po proju migranata koji dolaze u BiH su oni iz Irana koji u Srbiju dolaze kao turisti, a u BiH ulaze kao migranti jer Srbija i Iran imaju bezvizni režim – pojasnio je Zvizdić.

Jasno je kazao da se to više neće dozvoliti, nego će se uraditi trijaža te će migranti koji dolaze iz zemalja pogođenih ratom imati prioritet, a za ostale će i BiH imati policajce na granici gdje migranti ilegalno ulaze u BiH te će se ih vraćati u Srbiju i Crnu Goru.

Također, iznio je i podatak da niti jedan donirani euro za suočavanje s migrantskom krizom nije prošao kroz sustav financiranja BiH nego su sredstava raspoređivana putem međunarodnih organizacija, a radi o iznosu od šest milijuna eura.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori