U PRVA TRI MJESECA; Priželjkivani odnos “2:1” u Predsjedništvu bošnjačkoj politici nije donio korist

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

 

Dosadašnji učinak novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine je nikakav. Iako je prvo uspostavljeno tijelo vlasti nakon listopadskih izbora, državno Predsjedništvo u protekla tri mjeseca, koliko formalno funkcionira, održalo je svega nekoliko sjednica i donijelo nekoliko odluka, piše Večernji list BiH.

Bez konsenzusa

Jedna od njih je ona o smjeni 27 veleposlanika, čiji je jedini propust što su na te pozicije imenovani voljom bivšeg hrvatskog i srpskog predstavnika u kolektivnom šefu države, piše Večernji list BiH. Da je u pitanju politička osveta, čije se štetne posljedice mogu i financijski izmjeriti, potvrdio je još uvijek aktualni ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Porezni obveznici u BiH “sječu” diplomata u režiji Željka Komšića i Milorada Dodika i asistenciji Šefika Džaferovića platit će oko 400 tisuća maraka, piše Večernji list.

Ostatak prvih mjeseci rada Predsjedništva BiH može stati u jednu rečenicu. Na službenoj internetskoj stranici ove institucije može se pročitati kako je Predsjedništvo do sada uputilo jedan poziv, usvojilo jednu izjavu te odobrilo zaključivanje nekoliko međunarodnih ugovora. I to je urađeno prošle godine. U ovoj godini, što zbog blagdana, što zbog nesuglasica, Predsjedništvo nije održalo ni jednu sjednicu.

Iako je počelo s radom kasnije (nakon izbora) u odnosu na sadašnji saziv, prethodno Predsjedništvo BiH već na prvoj redovitoj sjednici donijelo je 18 različitih odluka, a na drugoj više od 20. Neke od njih bile su iznimno važne, poput one o sudjelovanju časnika i vojnika Oružanih snaga BiH u operaciji potpore miru “Odlučna potpora” u Islamskoj Republici Afganistan. Odluke o prošlom sazivu Predsjedništva redovito su usvajane konsenzusom. Kako i do kakvog konsenzusa može doći aktualni saziv državnog Predsjedništva, vidjelo se na smjeni diplomata iz hrvatske i srpske “kvote” i skoro pa turističkom putovanju u Bruxelles.

Politički odnosi u zemlji

Za sve ostalo mogli bismo se načekati jer trenutačno nema suglasnosti o održavanju sjednica, a pogotovo ne o donošenju nekih važnih odluka iz nadležnosti Predsjedništva BiH. Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović čak se ni ne pojavljuju na istim državnim i društvenim događajima, a njihov sukob oko zastave po svojoj će tragikomičnosti ostati upisan u povijest bosanskohercegovačke, pa i svjetske politike.

Osim što demonstrira stanje političkih odnosa u zemlji, dosadašnji učinak novog Predsjedništva BiH pokazuje koliko su bili prazni argumenti onih koji su bošnjačko biračko tijelo uvjeravali kako je od presudnog značaja da u državnom Predsjedništvu bude “2:1”, odnosno da “probosanske snage” izaberu dva od tri člana tog tijela. To što su dobili dva člana Predsjedništva bošnjačkoj politici nije donijelo nikakvu nadmoć pri donošenju odluka. Naprotiv, Predsjedništvo s odnosom “2:1” potpuno je nefunkcionalno i sve pokazuje kako će imati najlošiji učinak od svih dosadašnjih saziva, uključujući i ono prvo poslijeratno koje se sastajalo na “neutralnom terenu” i uz posredništvo i osiguranje stranaca. Osim ako se sječa diplomata ne smatra državnim uspjehom.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori