Laslo Torma: “Dabogda više nikad ne imali kralja svoje krvi!”

Vrijeme:3 min, 2 sec

 

Prema legendi, Zvonimir je ubijen 20. travnja 1089. godine u Kosovu (danas Biskupiji) kod Knina, pri čemu je umirući kralj Zvonimir izgovorio riječi “Dabogda više nikad ne imali kralja svoje krvi”, koje su riječi do danas poznate kao tisućgodišnja “Zvonimirova kletva !”. Od nje je prošlo cijelih 930 godina i vjerovao netko u kletve ili ne, vrijedilo bi razmisliti o tim riječima, koje su navodno bile izgovorene, ali u nekom drugom vremenu, i u drugom kontekstu, “aplicirajući” ih u današnje vrijeme, i u današnjem kontekstu.

Budući da se danas čak i biblijski tekstovi pokušavaju “aplicirati” u odnosu na današnje događaje i današnji jezik, tako ću biti slobodan ove Zvonimirove navodne riječi “protumačiti” sukladno današnjoj povijesnoj situaciji i današnjem govornom jeziku. Budući da onda nije bila poznata nikakova državna vlast sem kraljevske vlasti, mogli bi njegove riječi “..imali kralja…” danas protumačiti kao “…imali vladu…”, a njegove riječi “svoje krvi…” danas bi mogli protumačiti kao “…Vladu koja služi vama..”.

Ako stvari postavimo u odnosu na “Zvonimirovu kletvu” tako, onda pokušajmo se prisjetiti kada je posljednji put nakon Zvonimira Hrvatska imala “kralja svoje krvi” ? Posljednjih stotinjak godina Hrvatska i Hrvati su uglavnom pod tuđinskim vlastima, služeći tuđinske gospodara, kao što su Turci, Talijani, Austrijanci, Mađari, Nijemci, Srbi (pod krinkom jugoslavenstva), sve do danas kada smo, kako se tvrdi puku, vlastitom krvlju stekli neovisnu hrvatsku državu, tamo negdje ’90-ih godina. No nije prošlo ni punih dvadeset godina, kada smo imali “Vladu vlastite krvi, koja služi vlastitom narodu”, pa da se nađemo u situaciji, kada se trebamo upitati tko zapravo vlada Hrvatskom ?

Jer čak i za vrijeme tih nepunih dvadesetak godina, stalno smo bili pod ‘patronatom’ nekih UNPROFOR-a, haških tribunala, MMF-a, WB-a, UN-a i OECD-a, koje se konačno pretvorilo u to da Hrvatskom vlada EU ! Zar još djeluje “Zvonimirova kletva” je nije isteklo tisuću godina od nje, ili su okolnosti takve, da drugačije ne može biti ?

Mada je proteklo puno vremena od vremena Zvonimira, puno se toga promijenilo, ali jedno je ostalo isto, hrvatski narod je i tada, i sada sam bio kriv za ono što ga je snašlo, s jednom malom razlikom glede uzroka i posljedica. Kletva je nastala jer hrvatski narod tada nije htio poslušati Zvonimira i krenuti boriti se za tuđe interese, a sada je hrvatski narod, doduše ne tako jednodušno, ‘poslušao’ i sam odlučio odbaciti svoju krvlju stečenu državnu suverenost. I mada su se vremena promijenila, i formalno, za razliku od vladavine Turaka, Talijana, Austrijanaca, Mađara i Nijemaca i Srba nad Hrvatima, sada tobože Hrvati imaju demokraciju, i demokratski izabrane Vlade, praktično sva zakonodavna, izvršna i sudska vlast, te gospodarstvo i novčarstvo, podliježe pomnoj kontroli od strane nehrvatskih gospodara, pod krinkom organizacija i institucija poput UN, EU, MMF, WB, ECB, i brojnih stranih banaka, jer Hrvatska praktično nema niti jednu svoju pomena vrijednu banku više. i za razliku od prije gotovo tisuću godina, to se objašnjava i pravda, potrebom globalizacije i formalnog međunarodnog povezivanja u “čopore” gdje zakonomjerno “vukovi” vladaju nad “ovcama”.

Možda čak Zvonimir to što je rekao nije smatrao kletvom, već samo dalekovidnim proroštvom, koje se eto ostvaruje za male narode, koji se olako odriču onoga što im pripada, stvarajući iluziju da je to rezultat “Zvonimirove kletve”, a ne vlastite nesposobnosti da sami upravljaju vlastitom sudbinom. Nekada su nam svoju volju nametali strani silnici grubom silom i tlakom, a danas nam svoju volju nameću suptilnijim metodama, kroz dužnička ropstva i svakojakih ‘direktiva’, koristeći naše vlastite ušminkane ‘vladare’, koji im služe, izigravajući u javnosti da su “naše krvi”. No svaka pomnija DNK analiza bi pokazala da im je krv inficirana sluganstvom za tuđe i vlastite osobne interese.

Laslo Torma /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)