Hrvat u Irskoj: ´Supruga, dvoje djece i ja živimo od 2000 eura´

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

 

Plaća u Irskoj dolazi na tjednoj bazi. Voda se ne plaća, no vrtići su jako skupi pa majke često ostaju s djecom doma. Za svako dijete na plaću se dobije 135 eura. Najam kuće s tri sobe košta 900 eura mjesečno

Koji su troškovi života u Njemačkoj, pojasnio je u YouTube videu Ivan Lovrić iz Allensbacha. Hrvati u Irskoj za 24sata su otkrili kakvo je tamo stannje.

Četveročlana hrvatska obitelj koja živi u drugom najvećem irskom gradu Corku smještenom na samom jugu otoka otkriva svoje mjesečne troškove.

– Ovdje se plaća dobiva tjedno pa većina troškova se i plaća na tjednoj bazi – pojašnjava Marko koji je iz Zagreba otišao sa suprugom i dvoje djece prije pet godina.

Imaju dva auta: ‘Godišnje nas koštaju 1000 eura’

– Mi za svoje potrebe imamo dva automobila. Supruga i ja, svako svoj. Tjedno nas osiguranje i registracija za svaki od njih košta po 20 eura, odnosno godišnje za to izdvojimo ukupno 1000 eura. Na gorivo mjesečno po automobilu potrošimo oko 25 eura. Ovdje je litra dizela 1,20 eura, a benzina 1,30 eura. Nekako sam krenuo odmah od auta jer znam da se u Hrvatskoj bez njega takoreći ni na toalet ne ide – pojasnio je Marko.

Najam kuće 900 eura, ali voda se – ne plaća

Žive u kući s tri sobe koja ih mjesečno košta 900 eura.

– Cijena troška električne energije varira s obzirom na godišnje doba jer se na struju i grijemo. Tako nas zimi mjesečno struja košta 146 eura, a ljeti 60 eura. Voda se ovdje, za razliku od Hrvatske, ne plaća pa nam je jedan račun sigurno manje – dodao je.

I on i supruga imaju mobitele pa kaže da ih oni koštaju ukupno mjesečno 40 eura. Odvoz smeća je na mjesečnoj bazi 25 eura.

U Irskoj su vrtići preskupi pa majke obično ostaju s djecom kod kuće.

– Mjesečno bi za vrtić trebalo izdvojiti gotovo isto koliko i za najam kuće. U našem slučaju 800 eura po djetetu, što je neisplativo. Zato je supruga s njima doma. Za svako dijete se mjesečno na plaću dobije 135 eura – objašnjava.

Obiteljske ulaznice za kino ili kazalište: Od 60 do 120 eura

U slobodno vrijeme znaju otići u kino.

– Ne znam koliko se plaćaju pojedinačno karte jer mi uvijek uzimamo takozvane obiteljske. One se u kinu i kazalištu kreću od 60 do 120 eura – rekao je.

‘U Irskoj ne možete imati plaću manju od 1528 eura’

Marko kaže da radi za prosječnu irsku plaću.

– Sat se prosječno plaća 13 eura, a radni tjedan broji 39 sati. Tako da se ovdje tjedno zaradi 507 eura. Dakle, ako gledamo mjesečno, u Irskoj je prosječna plaća 2028 eura. Ne možete zaraditi manje od 1528,8 eura mjesečno jer im je minimalac 9,8 eura po satu – pojasnio je Marko.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)