Izjava Željka Komšića, predsjednika Demokratske fronte i drugog člana Predsjedništva BiH , o tome da je odlazak tzv. Bh. bloka u opoziciju rizičan potez te da bi takva logika mogla doći glave bošnjačkoj  ljevici, nakon lidera Naše stranke Predraga Kojovića, izazvala je i reakcije iz SDP-a.

Konkretno, na Twitteru su reagirali politički direktor SDP-a Damir Mašić te predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović.

– Nije mi jasno zašto neki ljudi vrlo jasno, otvoreno i glasno ne kažu da žele, odnosno, moraju ići sa SDA. Pakovati osobni interes, odnosno, moranje u celofan navodnih “principa” uz tzv. očekivanje građana jednostavno smrdi – napisao je Damir Mašić.

Reagirao je i njegov stranački kolega Saša Magazinović, koji je kratko napisao “Vrijeme je za vraćanje dugova…”, što je jasna aluzija na optužbu HDZ-a i HNS-a kako je SDA pomogla Komšićev izbor u Predsjedništvo BiH.

Na određene stavove Komšića reagirao je prvi čovjek Naše stranke Predrag Kojović poručivši “Bh. blok je ideja da ova zemlja može bolje”.

Kojović je na svom Twitter nalogu napisao da građani BiH zaslužuju mnogo bolje od ovog što žive posljednjih 25 godina.

– Bh. blok je ideja da ova zemlja može bolje, da svi mi građani BiH, i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali zaslužuju mnogo bolje od ovoga što živimo posljednjih 25 godina. Naivno ili ne, ali ja u to vjerujem. Pomiriti se s tim da će ovako biti zauvijek je, suštinski, odustajanje od BiH – kazao je Kojović.

Podsjećamo, drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u intervjuu za podgoričku ”Pobjedu” rekao je, između ostalog, kako se plaši da bi logika ”vječne opozicije” u političkom smislu mogla doći glave i bošnjačkoj ljevici i političkim strukturama koje se zalažu za multietničku BiH.

– Jer građani će u jednom trenutku s pravom reći – dobro, pa zašto mi uopće za vas glasamo. Najzad, naivan je onaj tko misli da će Bh. blok na sljedećim izborima uspjeti osvojiti 51 posto podrške i time steći pravo da sam napravi vlast – rekao je Komšić.

Drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je podsjetio da će se na dnevnom redu u BiH uskoro ponovo naći krupne stvari poput izmjene izbornog zakona, što bi SDA mogla isporučiti prema zahtjevima legitimnih političkih predstavnika Hrvata, bez da stranke bošnjačke ljevice imaju mogućnost to zaustaviti ako ne budu dio vlasti.

– Jesmo li, dakle, svojim uzmicanjem iz učešća u vlasti, SDA dali za pravo da s HDZ-om napravi dogovor, odnosno da pristanu na neke Čovićeve zahtjeve? Kada budemo kritizirali SDA zbog toga što je prihvatio Čovićeve uvjete, hoće li građani imati pravo reći nam – a, što se niste borili. Zašto ste pobjegli? Toga je mene strah. Kao vlast, ipak možete spriječiti neke stvari, neke druge popraviti.

Ovako… Moja iskustva sa SDA su katastrofalna. O toj vrsti političkog razmišljanja mislim dosta loše. Međutim, ovdje nije riječ o tome, ovdje je riječ o procjeni što su posljedice vaših odluka. Imate priliku zaustaviti neke negativne procese, a vi to odbijate. Pod kojim izgovorom? Gade mi se! OK, gade se i meni, ali građani za njih glasaju, to je realnost. Ako čovjek u nešto vjeruje, onda ne smije odustajati. Naprotiv, uvijek je bolje ući u političku borbu, jer samo tada imate šansu da pobijedite. A to što ja mislim o njihovim politikama, etničkim i ostalim, valjda sam toliko puta javno rekao. Da ne mislim tako, bio bih s njima – rekao je Komšić.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.