SVI PRIČAJU O RAZORNOJ BURI; Tijekom dana se dogodio drugi ekstrem diljem obale i otoka

Vrijeme:1 min, 6 sec

 

U subotu ujutro razina mora u Dalmaciji dosegnula je novu najnižu razinu dosadašnjeg tijeka godine, a sudeći prema dostupnim podacima, radi se o najizraženijoj oseci zadnjih nekoliko godina. Iako su bura i njen razorni učinak u potpunosti “ukrali” interes medija i javnosti, i ovaj je prirodni fenomen vrijedno zabilježiti.

Prema službenim podacima s mareografa postavljenom na splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, minimum razine mora dogodio se u 11:15 kada je razina mora na tamošnjoj mjernoj postaji dosegla kotu – 11,1 cm. To je za čak 16 centimetara niže od dosadašnje rekordno niske razine prije tri dana i više od 120 cm ispod najviše razine mora ove godine koja je zabilježena 3. veljače, piše Dalmacijadanas.hr.

Identična situacija bilježi se drugdje po Jadranu. Primjerice, nešto prije 12 sati minimum razine more zabilježen je na mareografovima u Starom Gradu na Hvaru i Veloj Luci na Korčuli. U Starom Gradu tamošnji mareograf zabilježio je kotu -62.14 cm.

Zimske anticiklone, odnosno polja povišenog tlaka zraka nisu rijetkost nad Jadranom u najhladnijem dijelu godine. Upravo je anticiklona zaslužna da ove veljače imamo neobično velik broj stabilnih zimskih dana. Tlak zraka ovih dana povremeno prelazi visokih 1030 hPa na razini mora. U nastavku pogledajte prizore gotovo suhe stobrečke vale.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo