SAD pojačava pritisak na premijera Kosova Ramusha Haradinaja

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

 

Nakon odbijanja vize premijeru Kosova Ramushu Haradinaju koji je trebao nazočiti Molitvenom doručku u Washingtonu, SAD je nastavila pritisak na službenu Prištinu, brišući kosovske sudionike sa popisa serije sigurnosnih programa koji se, u organizaciji Marshall centra za strateške studije, održavaju u Garmisch-Partenkirchenu.

Veleposlanstvo SAD u Prištini je potvrdilo da predstavnici Kosova neće sudjelovati u sigurnosnim programima koji traju od ožujka do rujna.
– Američko veleposlanstvo može potvrditi da su otkazani pozivi za kosovske sudionike u osam programa koji počinju u ožujku i završavaju se u rujnu – navodi se u odgovoru Veleposlanstva SAD u Prištini Glasu Amerike.

Prethodno, službeni Washington je u više navrata upozoravao vladu Ramusha Haradinaja da uvođenjem taksi od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH nanosi ozbiljnu štetu regionalnim procesima, a niz oštrih poruka SAD rezultirao je odbijanjem Amerikanaca da izdaju vizu Ramushu Haradinaju.
Ramush Haradinaj, koji je pod ozbiljnim pritiskom međunarodne zajednice i koalicijskih partnera, za sada ne odustaje od tih nameta ali i protivljenju sporazumu između između Kosova i Srbije, koji bi trebao dovesti do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Znakovito je da se i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, ovih dana vrlo negativno izrazio o mogućem sporazumu između Beograda i Prištine u čemu su određeni analitičari vidjeli određene elemente njegove povezanosti s Ramushom Haradinajem.
Izetbegović, naime, vjeruje da će u slučaju normalizacije kosovsko-srpskih i srbijanskog priznanja Srbija neovisnosti Kosova, svi političko-sigurnosni radari biti okrenuti prema BiH.
– Propagandom će se uraditi sve da se ublaže efekti na srbijansko društvo. Bit će bura, galama i apetiti prema BiH, a pritisak će biti podržan i iz Banje Luke. Isprobavat će se reakcije međunarodne zajednice, kao amortizer, pa će se odlučivati za nove korake ili će se stati. Mislim da se neće usuditi, zaista, kreuti u tom smjeru. Pokušati završiti Karadžićev projekt, koji je kulminirao genocidom, ne bih rekao da će se to usuditi – poručio je Izetbegović.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori