Kaos u Venezueli(VIDEO): Maduro zatvorio granice, nekoliko osoba ubijeno

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Napetost u Venezueli, preciznije na nekim od njezinih graničnih prijelaza, ne smiruje se. Četiri venezuelanska vojnika, pripadnika nacionalne straže, napustila su danas, prema pisanju BBC-ja koji se poziva na izjave kolumbijske agencije za migraciju, svoje položaje na granici Venezuele i Kolumbije.

Učinili su to uoči pokušaja venezuelanske opozicije da omogući dostavu humanitarne pomoći u zemlju, čemu se predsjednik Nicolás Maduro protivi te je, u pokušaju da to zaustavi, proglasio zatvaranje granice s Brazilom i djelomičnu blokadu granice s Kolumbijom. Lokalni mediji prenose da su se ljudi pokušavali probiti kroz barikade na venezuelansko-kolumbijskoj granici, a izbili su i prosvjedi koji su na kraju rezultirali sukobom s interventnom policijom na pograničnim područjima.

Vojnici su navodno viđeni kako na ljude koji žele prijeći granicu s Kolumbijom bacaju suzavac. Danas su venezuelanske snage ubile dvije osobe nedaleko od granice s Brazilom. Dostava humanitarne pomoći i posljedično zatvaranje granica pretvorili su se u najnoviji sukob između sukobljenih predsjednika Madura i Juana Guaidóa, samoproglašenog privremenog šefa zemlje.

Guaidó, koji je obećao da će uz pomoć volontera omogućiti ulazak humanitarne pomoći u zemlju, tvrdi da je ona prijeko potrebna građanima, a Maduro tvrdi da je riječ o “zamaskiranom” pokušaju SAD-a da izvrši invaziju na njegovu zemlju. Guaidó poziva vojnike da stanu na njegovu stranu , dok Maduro tvrdi da je “narod mobiliziran” kako bi obranio svoju zemlju. Venezuelu, zapelu u teškoj ekonomskoj i političkoj krizi, od 2015. godine napustilo je 2,7 milijuna ljudi.

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo