OGROMAN INTERES Više od 200 posjetitelja u prepunom Kinu Ivanec pogledalo film “Glavu dole ruke na leđa” i pozdravilo preživjele vukovarske heroje

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

15-ak vukovarskih branitelja-zatočenika srpskih koncentracijskih logora, kao i neki glavni akteri filma, koji su se po završetku predstavili publici, od koje su dobili dugotrajni, spontan aplauz

Ivanec – U dupkom ispunjenom Kinu Ivanec pred više od 200 posjetitelja održana je projekcija dokumentarno-igranog filma “Glavu dole ruke na leđa”.

Moderator programa bila je Vesna Matišić, a prije početka projekcije, hrvatsku himnu odsvirao je tamburaški sastav ‘Biseri’, većim dijelom sastavljen od hrvatskih branitelja-zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

Nakon odavanja počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, okupljenima se, uz zahvalu na iznimno velikom odazivu, u ime organizatora, UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec, obratio Ljudvek Cikač, a u ime produkcije filma Dragutin Špacvukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora.

Foto: Marijan Friščić

Film “Glavu dole ruke na leđa” obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata, te prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja, odvođenja, maltretiranja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima. Preživjeli ‘logoraši’ govore o tome što su i kako preživjeli, a obuhvaćeno je 25 istinitih svjedočenja, uz korištenje nekih autentičnih snimki iz ratnih godina.

  1. rujna 1991. godine 185 policijskih službenika tadašnjih Policijskih postaja Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućeno je na ispomoć u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, kao zamjena dotadašnjoj grupi.

Od tog je broja poginuo 21 policijski službenik, za petoricom se još traga i vode se nestalima, ranjeno je 66 policijskih službenika, 119 policijskih službenika odvedeno je u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd.

Iz Policijske postaje Ivanec 34 policajca su branili Vukovar u toj smjeni, u borbama je poginuo Dragutin Godinić, Tomo Jambor i Josip Kapustić ubijeni su na Ovčari, a poginuli vukovarski branitelj Stjepan Vusić iz Jerovca bio je pripadnik Policijske postaje Varaždin.

31 pripadnik Policijske postaje Ivanec preživio je torturu srpskih koncentracijskih logora, među njima petorica čak 269 dana – zapovjednik postrojbe Ivan Piskač, potom Zvonko Držaić, Dragutin Špac, Vjekoslav Špac i Stjepan Vresk.

Projekciji je, uz ostale, nazočilo 15-ak vukovarskih branitelja-zatočenika srpskih koncentracijskih logora, kao i neki glavni akteri filma, koji su se po završetku predstavili publici, od koje su dobili dugotrajni, spontan aplauz.

Također, završetak filma obilježio je i nastup Tamburaškog sastava Biseri, koji je odsvirao dvije prigodne pjesme.

O ogromnom interesu za ovaj film najbolje govori podatak kako su unešene stolice za posjetitelje, dio njih svoja je mjesta našao na stepenicama između redova stolica u kinu, dok ih je dio stajao.

Projekciju filma pomogli su njegova produkcija na čelu sa Stipom Majićem Pipetom, potom Pučko otvoreno učilište Đuro Arnold Ivanec, Gradska knjižnica i čitaonica ‘Gustav Krklec’, Ivanec, dr. sc. Suzana Jagić, profesorica povijesti, Namještaj Rudi d.o.o., građani – donatori te članovi dviju ivanečkih braniteljskih udruga, organizatora ovog događaja.

 

EIvanec.com/http://eivanec.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)